Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ciasto cappuccino to wspaniały pomysł na połączenie kawowego smaku z kakaowym biszkoptem i delikatnym kremem. Z takiego deseru ucieszą się nie tylko wielbiciele kawy - choć to właśnie oni z pewnością będą najczęściej prosić o dokładkę! Chcesz zaskoczyć swoich najbliższych? Zaserwuj im do popołudniowej kawy ten wyjątkowy smakołyk. Przepis na ciasto cappuccino jest niezwykle prosty. Ciasto nie wymaga pieczenia i nie zajmuje zbyt wiele czasu. Bez problemu wykorzystasz do niego składniki, które prawdopodobnie znajdują się już w Twojej lodówce i kuchennych szafkach. Wystarczy 6 jaj, cukier, mąka, kakao, odrobina octu, proszek do pieczenia, mleko, masło, budyń śmietankowy, śmietana śnieżka, żelatyna oraz oczywiście cappuccino, czyli główna gwiazda tego deseru.
Ciasto cappuccino - przepis wart grzechu
Przepis na ciasto cappuccino jest niezwykle prosty, zaś wykonanie wszystkich etapów - łącznie z porządnym schłodzeniem deseru - zajmuje około 100 minut. Jeśli planujesz zaserwować je np. w trakcie uroczystości rodzinnej lub na spotkaniu ze znajomymi, warto przygotować je z samego rana lub nawet poprzedniego dnia wieczorem - i wówczas pozostawić w lodówce na całą noc. Dzięki temu ciasto jeszcze lepiej się schłodzi, a dodatkowo stanie się fantastycznym towarzyszem do porannej kawy! Dlaczego ten smak jest tak hipnotyzujący? Połączenie biszkoptu z kremem i kawą znane jest od wieków - nawiązuje bowiem nieco do tradycyjnego włoskiego przysmaku, jakim jest tiramisu. To połączenie, które zawsze świetnie się sprawdza, uwodząc smakiem nie tylko amatorów słodkich smaków, ale również tych, którzy choćby od czasu do czasu lubią spróbować czegoś smacznego. Ciasto cappuccino na biszkopcie fantastycznie komponuje się z kawą - pasuje również do dobrej herbaty, a nawet do grzańca.
Czy ciasto cappuccino mogą jeść wszyscy?
W przypadku przygotowywania deserów bazujących na kawie mogą się rodzić wątpliwości, czy gotowym ciastem będziemy mogli poczęstować również dzieci, osoby starsze, a także domowników, którzy mają problem z nadciśnieniem i nie mogą spożywać kawy. Ciasto cappuccino z kawą cappuccino będzie bezpiecznym deserem dla każdego, jeśli do jego wykonania zastosujesz napój w proszku bez zawartości kofeiny. Możesz również spróbować nieco zmodyfikować cały przepis i np. wykorzystać budyń Winiary o smaku cappuccino. Jeżeli deser jeść będą osoby, którym kawa nie zaszkodzi, warto wykonać ciasto z kofeinową wersją napoju - wówczas smak stanie się jeszcze głębszy i bardziej uzależniający!
Białka ubić z cukrem, dodawać stopniowo 5 żółtek – po jednym.
Jedno (szóste) żółtko rozrobić z octem i proszkiem do pieczenia (szybko), dodać do ubitych jaj. Na koniec dodać mąkę, kakao i lekko zamieszać.
Piec na blaszce 24 × 42 cm przez około 25 minut w temperaturze 175 stopni.
MASA BUDYNIOWA: Budynie ugotować na mleku, wystudzić. Masło utrzeć w misce, dodawać po łyżce zimnego budyniu.
MASA KAWOWA: Zagotować mleko, następnie rozpuścić w nim kawę, odstawić do wystudzenia. Po ostudzeniu mleka ubić na nim śmietankę „Śnieżka” i dodać rozpuszczoną żelatynę (w 1/2 szklanki wody).
Na ostudzony biszkopt wyłożyć masę budyniową, a następnie kawową. Włożyć do lodówki na 30 minut.