Muffinki i babeczki to idealna alternatywa dla tradycyjnych ciast – są bowiem małe i porcjowane, a więc idealne na przyjęcie czy spotkanie ze znajomymi. Przygotujesz je zarówno w wersji słodkiej, jak i słonej – różnią się przepisem na ciasto (te słone nie zawierają cukru, mogą natomiast mieć w składzie przyprawy i zioła) i dodatkami. Czym jednak różnią się między sobą babeczki i muffinki? Muffinki powstają ze zmieszania składników ciasta i dodatków. Wykłada się je do papilotek i piecze. Babeczki natomiast piecze się najpierw w foremkach, a dopiero później nadziewa – kremami, owocami, galaretkami, śmietaną itp. Różnią się też wyglądem i sposobem przygotowywania samego ciasta.
Słodka wersja babeczek i muffinek przychodzi nam zwykle do głowy jako pierwsza. W takim wydaniu pojawiają się częściej w piekarniach czy sklepach. Specyfika ich pieczenia sprawia, że niezwykle łatwo dodać do nich różne dodatki, które w przypadku dużych ciast byłoby trudniej włączyć do przepisu. Możemy więc przygotować muffinki i babeczki z udziałem praktycznie każdych owoców – świeżych, kandyzowanych, z puszki, mrożonych (po rozmrożeniu). Oprócz tego świetnie sprawdzi się czekolada, bakalie, powidła i przeróżne kremy.
Muffinki i babeczki można też przygotować na słono. W tym przypadku sprawdzą się dodatki zarówno warzywne, jak i mięsne. Jeśli dodaje się warzywa do muffinek, trzeba uważać na ich temperaturę po upieczeniu – potrafią być gorące, bo zawierają dużą ilość wody. Wśród mięs doskonale sprawdzą się też wędzone wędliny – kawałki boczku, kiełbasy czy szynki. Oprócz tego babeczki i muffinki serwowane na sposób wytrawny dobrze komponują się z serami. Można je podawać na ciepło, ale dobre będą też na zimno.
Sprawdź nasze przepisy na muffinki i babeczki w obu wersjach i zdecyduj, na którą masz większą ochotę.