Zastosowań kaszy gryczanej jest bardzo dużo. Od dawna gości w polskiej kuchni, a dziś przeżywamy jej renesans. Choć często stanowi tylko dodatek do obiadu, warto sprawdzić zarówno sposoby na jej ugotowanie, jak i przepisy z kaszą gryczaną wykorzystujące ją na inne sposoby.
Żeby dobrze ugotować kaszę gryczaną, odsyp jej pożądaną ilość, a następnie opłucz pod bieżącą wodą. By było łatwiej, wysyp ją na sito. Przebierz, oddzielając ewentualne zanieczyszczenia. Jeśli dysponujesz białą kaszą gryczaną, możesz ją przed gotowaniem uprażyć – dzięki temu nie tylko lekko zmienisz jej smak, ale przede wszystkim uchronisz ją przed ewentualnym rozgotowaniem się. Następnie gotuj kaszę w osolonej wodzie. Możesz zmieniać jej smak, dodając do wody zioła i przyprawy. Doskonale sprawdzi się tu liść laurowy lub czosnek, a także pieprz w ziarnach i majeranek. Możesz także łączyć te dodatki, by uzyskać najlepszy smak i aromat. Gdy kasza będzie miękka, wystarczy ją odcedzić i można podawać.
Jeśli używasz kaszy gryczanej jako części jakiegoś dania, na przykład zupy, ugotuj ją przed dodaniem, chyba że przepis stanowi inaczej.
Wiesz już, jak ugotować kaszę gryczaną, by można było ją podać jako dodatek do dania głównego. Ale na tym nie kończy się jej rola. Możesz skorzystać z wielu przepisów z kaszą gryczaną jako komponentem bardziej złożonej potrawy. Ten rodzaj kaszy sprawdza się świetnie na przykład przy farszach – możesz nią nadziewać pierogi, naleśniki i różne zapiekane warzywa, np. cukinię, pomidory, paprykę czy bakłażany.
Kasza gryczana to także częsty składnik gęstego gulaszu, kiedy pływa w sosie z dodatkiem mięs (na przykład karkówki albo łopatki), grzybów i warzyw (cebuli, papryki). Oprócz tego może być wykorzystywana do przyrządzania pasztetów, gołąbków, sałatek, zapiekanek, a nawet… słodkich deserów! To bardzo uniwersalny składnik, dla którego z pewnością znajdziesz niejedno zastosowanie w swojej kuchni.