Lubisz sałatki i szukasz przepisu, który urozmaici Twoje codzienne menu? A może chcesz przygotować lekki, wegański obiad dla siebie i swoich bliskich? Mamy coś w sam raz dla miłośników dobrej kuchni, zwłaszcza dla tych, którzy lubią potrawy z nutą egzotycznych smaków. Spróbuj jak smakuje nasze danie na bazie makaronu konjac, świeżych warzyw i tofu.
Makaron konjac – ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makaronów
Makaron konjac może wydawać się dość nietypowym składnikiem. Inna jego nazwa to shirataki. Przygotowuje się go głównie z wody oraz mąki wytwarzanej z bulwiastego warzywa o skróconej nazwie konjac. Makaron ten nie zawiera tłuszczu, jest za to bogaty w błonnik roślinny. Sam w sobie ma neutralny smak, dlatego warto go podawać z bardziej wyrazistymi składnikami i sosami. Może być też bazą lekkich, orzeźwiających sałatek czy szybkich i prostych dań głównych, zarówno tych na zimno, jak i na ciepło.
Obiad w niecałe 30 minut
Nasza sałatka może z powodzeniem zastąpić Ci danie główne, zwłaszcza w czasie letnich upałów, gdy nie masz czasu ani ochoty na wielogodzinne gotowanie. To propozycja dla fanów azjatyckich smaków oraz dla osób, które lubią odkrywać nowe smaki w swojej kuchni. Jeśli masz ochotę zrobić to szybkie danie, koniecznie sprawdź nasz przepis. Smacznego!
Komentarze 0