Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Czy wiesz, że ciasto francuskie naprawdę wywodzi się z Francji? Nad Loarą znane jest jako „pâte feuilletée” - francuska nazwa nawiązuje do płatków ciasta, które tworzą razem masę ciasta francuskiego. To bardzo specyficzne ciasto — może być bardziej miękkie, lekkie, kruche lub dość tłuste. Wspaniale smakuje w towarzystwie lodów i kawy.
Masz ochotę na szybką, słodką przekąskę? Wypróbuj nowy przepis, jakim są ciastka francuskie z twarogiem — zrobisz je w nieco ponad pół godziny. Do upieczenia apetycznych, oblanych słodką polewą ciastek wystarczy Ci opakowanie ciasta francuskiego, dwa żółtka, trochę twarogu i cukier. To takie proste! Wystarczy, że wytniesz kawałki ciasta w kształcie prostokąta i nadziejesz je masą serową z twarogu, żółtek i cukru wanilinowego WINIARY. To prosty i ekonomiczny przepis, który zachwyci każdego łasucha. Nie musisz męczyć się z zagniataniem ciasta — to ciastka francuskie z gotowego ciasta, które znajdziesz w niemal każdym sklepie spożywczym!
Jak zrobić te niesamowite ciastka z ciasta francuskiego? Poniżej znajdziesz przepis oraz listę "krok po kroku", jak wykonać ciastka. Weź 20 dag półtłustego twarogu i rozgnieć go w misce za pomocą widelca. Następnie do miseczki dodaj dwa żółtka, jeden cukier waniliowy WINIARY oraz 6 łyżeczek zwykłego białego cukru. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. To wszystko — "farsz" do ciastek jest już gotowy!
Wyjmij ciasto francuskie z lodówki, rozwiń je i przekrój na pół (po dłuższym boku), po czym wytnij z ciasta osiem w miarę równych prostokątów. Na każdym kawałku ciasta ułóż nieco serowej masy. Aby ciastka dobrze się skleiły, posmaruj brzegi wodą. Następnie złóż je na pół i dociśnij. Jeśli chcesz, możesz przekroić je jeszcze raz na pół – zwłaszcza jeżeli są dla ciebie za duże. Nie jest to jednak wymagane. Tak przygotowane ciastka wyłóż na blaszce, po czym piecz około kwadransa w piekarniku nagrzanym do 220 °. Po wyjęciu ciastek z piekarnika polukruj je – nie czekaj, aż będą zimne. Przepis na lukier idealny znajdziesz na stronie Winiary. Do jego wykonania wystarczy Ci białko jaja, cukier puder i sok z cytryny. Jak zrobić biały lukier do ciastek francuskich? Ubij białka jaj z cukrem pudrem aż do uzyskania gęstej masy. Na koniec dodaj sok z cytryny. Gotowe!
Więcej przepisów na pyszne ciastka, ciasta i desery znajdziesz na stronie WINIARY. Sprawdź, co jeszcze dla Ciebie przygotowaliśmy! Nie musisz być mistrzem kuchni — wystarczy odrobina motywacji i kilka składników, aby wyczarować efektowne i smaczne danie.
Twaróg przełożyć do miski, rozgnieść widelcem. Do twarogu dodać żółtka, cukier i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać.
Ciasto francuskie rozwinąć, przekroić wzdłuż na pół, a następnie na 8 prostokątów.
Na każdym kawałku ciasta ułożyć po trochu serowej masy (na środku).
Brzegi ciasta posmarować wodą. Złożyć na pół, docisnąć. Ciastka można zostawić w całości, duże lub przekroić jeszcze na pół. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Blaszkę z ciastkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piec ok. 15 minut. Jeszcze ciepłe ciastka polukrować.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze 0