Jajka to doskonały wybór na śniadanie. Można je podać na wiele sposobów – gotowane, w koszulkach, w formie jajecznicy, omletu albo... jako
jajka po szkocku. Nie znasz tej wersji? Pora ją poznać – i przetestować!
Jajka po szkocku to nic innego jak
jajka na twardo zawinięte w farsz przygotowany z białej kiełbasy, dymki i natki pietruszki. Są pyszne i bardzo pożywne. Sprawdź,
jak zrobić jajka po szkocku i zaskocz nimi swoich bliskich!
Wstaw jajka do wody i gotuj je przez 5 minut od momentu zagotowania wody. Kiedy się ugotują, obierz je i ostudź.
Obierz białą kiełbasę z osłonki, dodaj jedno surowe jajko i wyrób mięso na masę. Dodaj musztardę, pokrojoną cebulkę ze szczypiorkiem i pietruszkę. Wyrabiaj wszystko razem jeszcze przez chwile i podziel na porcje w ilości odpowiadającej ilości ugotowanych jajek. Oprósz jajka mąką, a porcje mięsa spłaszcz na placki. Zawiń jajka w mięso, a następnie panieruj kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Smaż na rozgrzanym tłuszczu, ze wszystkich stron, aż panierka nabierze złotego koloru.
Gotowe
jajka po szkocku podawaj tak, jak lubisz najbardziej – na zimno lub na ciepło, ale koniecznie z dodatkiem sosu – majonezowego lub pomidorowego.
Komentarze 0