Faszerowane aromatycznym masłem pietruszkowym
kotlety devolay (de volaille) to znana i lubiana potrawa. Sprawdzi się fantastycznie na codzienny obiad, ale też gości na polskich stołach podczas specjalnych okazji. Nie może ich zabraknąć na świętach czy takich uroczystościach jak imieniny czy urodziny. Stanowi ponadto element obowiązkowy niemal każdego weselnego menu.
Nasz przepis jest niewymagający. Przygotowanie dania zajmuje około trzech kwadransów. Jednocześnie bazuje na delikatnym, chudym mięsie drobiowym, więc to rarytas dla każdego, kto pragnie dbać o swoją dietę.
Kotlet de volaille wyróżnia się chrupiącą panierką, soczystym mięsem oraz rozpływającym się w ustach nadzieniem.
Piersi z kurczaka lekko rozbij uważając, by nie poszarpać mięsa. Posiekaną natkę pietruszki dodaj do masła i dopraw solą oraz kilkoma kroplami soku z cytryny. Ciekawego aromatu nada też czosnek przeciśnięty przez praskę. Na każdym kotlecie rozsmaruj masło pietruszkowe, posyp je
Ziarenkami Smaku WINIARY i zawiń w rolady.
Po obtoczeniu kotletów w bułce, przychodzi czas na smażenie. Na rozgrzanej patelni ułóż kotlety i smaż je przez około 12 do 15 minut. Po tym czasie
panierka powinna mieć złoty kolor, zaś mięso po przekrojeniu musi być soczyste. Idealnie wykonany
kotlet devolay to taki, z którego po przekrojeniu wypływa
masełko pietruszkowe. Podawaj z ziemniaczkami z koperkiem,
marchewką z groszkiem lub ulubionymi surówkami.
Komentarze 0