Kotlety z piersi kurczaka stanowią doskonałą alternatywę dla klasycznych
kotletów schabowych. Drób jest ceniony jako mięso o delikatnej strukturze i lekkostrawne, co czyni z niego idealne rozwiązanie na obiad dla każdego, a w szczególności przypadnie do gustu maluchom.
Jedną z niewątpliwych zalet, jaką wyróżniają się
kotlety z piersi kurczaka, jest fakt, że da się je łatwo przygotować. Nie wymagają większych umiejętności kulinarnych, a jedynie znajomości obsługi noża, tłuczka i patelni.
Piersi z kurczaka dokładnie umyj i oczyść, a następnie podziel na mniejsze kawałki. Rozbij je tłuczkiem z obu stron. Kotlety posyp przyprawą do mięsa, a następnie przygotuj trzy głębokie talerze. Do jednego wbij jajka i roztrzep je widelcem oraz dopraw solą i pieprzem. Do drugiego talerza wsyp mąkę przesianą przez sitko, a do ostatniego bułkę tartą.
Każdy z kotletów obtocz w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej. Grubszą panierkę uzyskasz, ponownie zanurzając mięso w jajku i bułce. Tak przygotowane kotlety usmaż. Pamiętaj, by układać je na rozgrzanej patelni. Smaż po kilka minut na każdej stronie aż do uzyskania złocistej, chrupiącej skórki. Podawaj z młodymi ziemniaczkami z koperkiem lub ryżem oraz ulubioną surówką bądź sałatką.
Komentarze 0