Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Soczewicę płuczemy, a następnie zalewamy letnią wodą. Odstawiamy na godzinę.
Po tym czasie odcedzamy ją i przekładamy do garnka. Zalewamy wrzącym wywarem. Dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 30 minut.
Dodajemy obrane, opłukane i pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, a po 2-3 minutach także startą na grubych oczkach marchewkę. Gdy warzywa i soczewica będą miękkie, wlewamy krajankę buraczkową. Gotujemy kolejne 3-4 minut.
Do śmietany wlewamy ok. 100 ml gorącego wywaru, mieszamy i miksturę dodajemy do zupy. Gdy się zagotuje, próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy odrobiną pieprzu.
Zupę rozlewamy na talerze. Posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze 0