Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Do mąki dodaj żółtka, śmietanę, szczyptę soli, łyżeczkę cukru pudru, proszek do pieczenia, ocet albo wódkę.
Wymieszaj nożem wszystkie składniki, a następnie ciasto zagnieć tak, jak na makaron.
Odłóż na pół godziny do lodówki.
Następnie rozwałkuj bardzo cienko i krój nożem lub radełkiem na paski o długości 12–14 cm i szerokości 4 cm.
W każdym zrób nacięcie. Jeden koniec przełóż przez otwór, aby faworki nie obsychały, przykryj je lekko wilgotną ściereczką.
Smaż na złoty kolor. Osącz z tłuszczu. Podawaj posypane cukrem pudrem.