Zapiekanka makaronowa z szynką i serem to sposób na szybki obiad. Przygotowanie tego dania trwa zaledwie 20 minut! Przepis jest prosty i klasyczny – naczynie wykładamy podgotowanym makaronem, który następnie posypujemy szynką i serową pierzynką. Zapiekankę makaronową pieczemy także z dodatkiem sosu śmietanowego przyprawionego Przyprawą ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY. Zapiekanka makaronowa to danie, które sprawdzi się w chłodne popołudnia o każdej porze roku. Możesz przygotować je zarówno na co dzień, jak i od święta — z myślą o Twoich bliskich.
Przepis na zapiekankę makaronową
Przygotowanie przepysznego dania, jakim jest zapiekanka z makaronem i szynką, rozpoczynamy od utarcia sera żółtego i pokrojenia wędliny w kostkę. Następnie mieszamy śmietanę z przyprawami: pieprzem, papryką, ziołami prowansalskimi i Ziarenkami smaku WINIARY. Naczynie smarujemy masłem, a na dno wykładamy podgotowany makaron. Przykrywamy go szynką, a całość zalewamy mieszanką śmietany i przypraw. Na koniec posypujemy wszystko żółtym serem i zapiekamy w piekarniku. Nasza zapiekanka z szynką i makaronem najlepiej wygląda pokrojona, podawana na talerzu z listkiem bazylii lub mięty u boku. Warto też wypróbować ten przepis z innym mięsem, na przykład z kurczakiem. Idealnie nada się do tego pierś przyrządzona w WINIARY Pomysł na...
Zapiekanka z makaronem i szynką – wartości odżywcze produktów
Makaron i szynka to produkty, które zapewniają część zapotrzebowania na białko i węglowodany. Krąży legenda, że są one niezwykle kaloryczne, jednak jest to nieprawda. Kluski są produktem o umiarkowanej ilości energii. Jeśli chcemy, aby były one źródłem witamin i minerałów, najlepiej wybrać makaron pełnoziarnisty. Zawiera on miedź, cynk, żelazo, magnez oraz witaminy z grupy B. Jest również o wiele bardziej sycący niż zwykły biały, ponieważ pełne ziarno ma więcej błonnika, tak więc wiąże więcej wody. Szynka jest bogatym źródłem białka, które również dostarcza witamin. Ryboflawina, niacyna i tiamina to tylko niektóre mikroelementy znajdujące się w wędlinie. Nie można też zapomnieć o witaminie B12, której próżno szukać w niefortyfikowanych produktach roślinnych. Dodatkowo żelazo, cynk i magnez sprawiają, że wartość odżywcza szynki wzrasta.
Danie takie jak zapiekanka makaronowa z serem i szynką jest idealne na obiad. Bardzo łatwo je przygotować, a pieczenie w piekarniku dodaje zdrowia i smaku. Świetnie nadaje się na lunch w pracy czy też szybką kolację. Makaron, jako bardzo wdzięczny produkt sprawi, że zapiekanka będzie prosta w przygotowaniu. Poradzi sobie z nią każdy kuchenny nowicjusz. Miłego gotowania!
Joanna