Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Mąkę przesiać do miski (lub na stolnicę), zrobić dołek, wbić jajko i 2 żółtka, dodać szczyptę soli, wymieszać składniki, żeby się połączyły i wlać ciepłą wodę.
Zagnieść gładkie ciasto, uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkować, pociąć w paski o szerokości 3-4 cm, położyć jeden na drugim i wycinać cieniutkie paseczki. Roztrzepać makaron po blacie, żeby się nie skleił.
Zagotować osoloną wodę. Makaron gotować około 5 minut - do miękkości. Odcedzić. Podawać z gorącym rosołkiem.