Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Klasyczna babka cytrynowa to bardzo uniwersalna propozycja, gdy dopada nas ochota na „coś słodkiego”. Babkę taką można dowolnie udekorować cukrem pudrem, cytrynowym lukrem lub polewą czekoladową, obsypując ją dodatkowo np. bakaliami, wiórkami kokosowymi czy kandyzowaną skórką cytrynową (zanim polewa zastygnie). Można ją też śmiało zaserwować w towarzystwie lodów i bitej śmietany. To sprawdzony przepis na zawsze udany wypiek i poprawę samopoczucia. A gdyby tak do tradycyjnej wersji dodać… majonez?!
Dlaczego nie? W końcu do odważnych świat należy! Jak się okazuje, niebanalne i często na pierwszy rzut oka wprost niemożliwe połączenia smaków dają wyjątkowo pyszne efekty. Dodatek Majonezu Dekoracyjnego WINIARY do ciasta czyni je jeszcze delikatniejszym i smaczniejszym. Nie wierzysz? Koniecznie wypróbuj ten przepis już teraz!
Przygotowanie babki majonezowej jest bardzo proste. Wystarczy połączyć ze sobą w odpowiednich proporcjach takie składniki jak ubite białka, cukier, żółtka, mąka i oczywiście majonez. W czasie, gdy babka majonezowa będzie się piekła, wykonaj lukier cytrynowy lub polewę czekoladową – w zależności od tego, na jaki dodatek masz dzisiaj ochotę. Możesz też ograniczyć się do posypania wystudzonego ciasta cukrem pudrem. Babka z majonezem to niecodzienne rozwiązanie, które może jednak na stałe zagościć w Twojej kuchni i zyskać wielu zwolenników wśród domowników i gości! Wypróbuj nasz przepis na majonezową babkę wielkanocną.
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Piekarnik rozgrzej do 170°C.
Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i nadal ubijaj do rozpuszczenia cukru.
Dodaj Cukier wanilinowy i żółtka. Połącz razem.
Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiej z Proszkiem do pieczenia.
Do masy jajecznej dodawaj stopniowo mąkę i delikatnie wymieszaj.
Dodaj Majonez Dekoracyjny WINIARY i aromat. Wymieszaj.
Przełóż ciasto do formy i piecz około 40 min. we wcześniej nagrzanym piekarniku do temp. 170°C.
Lukier: Do przygotowania lukru potrzebujesz sypkiego cukru pudru, soku z cytryny (2-3 łyżki) i tyle samo ciepłej wody. Zacznij od zmieszania soku z cytryny z wodą. Jeżeli w soku znajdują się fragmenty miąższu z cytryny, przecedź go przez sitko przed wymieszaniem z wodą.
Do soku z wodą dodawaj stopniowo cukier puder, pamiętając o mieszaniu cały czas łyżką. Na sześć łyżek płynu powinno wystarczyć ok. 200–250 g cukru pudru. Jeżeli lukier jest za rzadki, dosyp więcej cukru pudru. Lukier powinien mieć konsystencję śmietany. Gotowym lukrem udekoruj wystudzoną babę.
4444