Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Bakłażany pokrój wzdłuż w plastry o grubości około 0,5 cm. Oprósz solą, odstaw na pół godziny. Po tym czasie opłucz bakłażany pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem.
Rozgrzej odrobinę oliwy na patelni. Obsmaż każdy plaster bakłażana z dwóch stron. Pamiętaj, że bakłażan jest jak gąbka i wchłonie każdą ilość oliwy, do smażenia jednej partii użyj maksymalnie 2 łyżek.
Przygotuj pastę. Zmiksuj orzechy z czosnkiem, kolendrą suszoną, kurkumą i świeżą kolendrą. Zostaw kilka gałązek świeżej kolendry do ozdoby. Zmiksowane składniki połącz z majonezem. Dopraw do smaku solą i czarnym pieprzem.
Tak przygotowaną pastę rozsmaruj na plastrach bakłażana i zroluj. Podawaj ze świeżą kolendrą i tłuczonym czerwonym pieprzem.