Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą to danie, które zrobisz w ekspresowym tempie. Wystarczy jedynie wolny kwadrans, aby mieć na swoim talerzu odżywczy posiłek. Szybkość przygotowania to jednak niejedyna jego zaleta. Jest prawdziwą ucztą dla wszystkich zmysłów — świetnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Dodatkowo ma delikatny zapach wzmocniony Majonezem Lekkim WINIARY. Koniecznie wypróbuj ten przepis, jeśli lubisz sycące, aromatyczne dania z warzywami w roli głównej. Do wykonania sałatki z kapusty pekińskiej z majonezem i kukurydzą będziesz potrzebować następujących składników: majonez Lekki WINIARY, kukurydza konserwowa, kapusta pekińska, sól, pieprz oraz papryka ostra. Ich dokładne proporcje zostały podane powyżej.
Przepis krok po kroku na sałatkę z kapusty pekińskiej i kukurydzy
Surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy jest bardzo łatwa w wykonaniu. Bez problemu poradzi sobie z nią nawet początkujący kucharz. Zaczynamy od odsączenia kukurydzy z zalewy. Następnie należy umyć kapustę pekińską i pokroić ją na małe kawałki. Kolejny krok to połączenie wcześniej wspominanych warzyw oraz uzupełnienie ich Majonezem Lekkim WINIARY. Całość należy dobrze wymieszać, tak aby kukurydza i kapusta zostały dokładnie otoczone majonezem. Wisienką na torcie są przyprawy — dodaj soli, pieprzu i ostrej papryki do smaku. Danie możesz podawać solo, jako dodatek do mięs lub też z pieczywem (najlepiej w formie dużych grzanek).
Sałatka z kapusty pekińskiej z majonezem i kukurydzą — rozpływa się w ustach
Pomimo tego, że sałatka z kapusty pekińskiej i kukurydzy jest wręcz banalna w wykonaniu, to zdecydowanie nie można tego powiedzieć o doznaniach smakowych, których dostarcza. Każdy kęs niemalże rozpływa się w ustach, tworząc fuzję smaku. Delikatny smak kukurydzy pomieszany z chrupką sałatą i otoczony aromatycznym Majonezem Lekkim WINIARY pozwala rozkoszować się daniem przez długi czas. Jeśli więc do tej pory nie miałeś(-aś) okazji jej spróbować, koniecznie to zrób! Surówkę z kapusty pekińskiej i kukurydzy możesz także zaserwować swoim gościom. Świetnie sprawdzi się podczas spotkań z rodziną i przyjaciółmi, a także w trakcie większych uroczystości (np. na zimnej płycie). Co więcej, będzie wybawieniem, jeśli w Twoich drzwiach pojawi się ktoś bez zapowiedzi. Wystarczy mieć w swojej lodówce kapustę pekińską, kukurydzę, majonez Lekki WINIARY i podstawowe przyprawy, aby w kilka chwil przyrządzić danie, które podbija kubki smakowe.
Kukurydzę odsącz z zalewy.
Kapustę pokrój na małe kawałki.
Kukurydzę i kapustę wymieszaj z Majonezem Lekkim WINIARY
Dopraw do smaku i jeszcze raz wymieszaj.
Możesz podawać jako dodatek do mięs albo przystawkę.