Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Żurek jest jedną z popularniejszych zup, uwielbianych zarówno przez dorosłych, jak i przez najmłodszych. Może poszczycić się bardzo długą historią, bowiem jest on daniem staropolskim. Pomimo tego, że żurek z białą kiełbasą i jajkiem pojawia się na polskich stołach przede wszystkim z okazji świąt wielkanocnych, warto sięgać po niego zdecydowanie częściej, bo jest on po prostu pyszny!
Żurek z kiełbasą, a często też z innymi rodzajami mięs, z ziemniakami i jajkiem to wyjątkowo rozgrzewająca i sycąca potrawa, która szybko zaspokoi największy głód. Charakterystyczny kwaśny smak zupy sprawia, że jest ona faworytką wszystkich miłośników wyrazistych kompozycji kulinarnych. Jeśli masz ochotę na przepyszny żur, ale nie wiesz, jak przygotować go samodzielnie od podstaw, sięgnij po Barszcz Biały WINIARY.
Chcesz przygotować coś ciepłego na szybko? I tu świetnie sprawdzi się Barszcz Biały WINIARY! Ugotuj wywar z białej kiełbasy i dodaj do niego żurek, a pysznym posiłkiem będziesz się cieszyć w mniej niż pół godziny. Możesz również zaserwować swoim bliskim tradycyjny żurek z ziemniakami i na przykład z dodatkiem boczku lub żeberek – postaw na dodatki, które najbardziej lubisz. Po nalaniu zupy na talerz dodaj do niej jajko pokrojone w ćwiartki i udekoruj kleksem śmietany oraz natką pietruszki. Smacznego!
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Kiełbasę ugotuj w 250 ml wody. Wyjmij i pokrój w plastry. Wodę zachowaj.
Barszcz Biały WINIARY rozprowadź w 250 ml wody i dodaj do wywaru.
Gotuj 5 minut, dopraw pieprzem.
Ugotuj jajko, ostudź je, obierz i przekrój na ćwiartki.
Zupę podawaj z kleksem śmietany, ćwiartkami jajek. Posyp natką pietruszki.
janusz