Jeśli mamy na myśli słoneczną Italię, to pierwsze skojarzenie, jakie pojawi się w naszej głowie, to smakowita i chrupiąca pizza z aromatycznymi sosami. Jednak chwilę później w naszych głowach pojawiają się także przeróżne makarony, podawane w towarzystwie kremowych sosów. Jednym z przykładów powinno być właśnie tagliatelle z łososiem i serkiem mascarpone, które tuż po ugotowaniu rozpływa się w ustach. Tagliatelle jest jednym z kultowych typów włoskiego makaronu. To grubsze i szersze nitki, które są jednocześnie znacznie bardziej sycące. Z kolei łosoś i serek mascarpone to również jedne z tych dodatków, które bardzo często stosowane są w kuchni włoskiej.
Tagliatelle z łososiem i serkiem mascarpone - danie, które zawsze się sprawdzi!
Tagliatelle z łososiem i serkiem mascarpone to danie unikalne i wykwintne. Połączenie aksamitnego, kremowego sosu z serka mascarpone, a także delikatnego mięsa łososia zadowoli podniebienie nawet najbardziej wymagających. Jest to więc idealna propozycja na romantyczną kolację we dwoje, ale także na rodzinny obiad w gronie najbliższych. Tagliatelle z łososiem i serkiem mascarpone może być także idealnym daniem głównym w czasie okolicznych przyjęć czy spotkań biznesowych.
Tagliatelle z łososiem i serkiem mascarpone - prosty i szybki przepis
Przygotowanie tagliatelle z łososiem i serkiem mascarpone jest wyjątkowo proste. Poradzi sobie z tym przepisem nawet kulinarny amator. Wystarczy ugotować makaron, a następnie przygotować na patelni sos z podsmażonymi kawałkami łososia. Całość wystarczy tylko delikatnie doprawić pieprzem i solą, by cieszyć się niepowtarzalnym smakiem. Przygotowanie tego wytwornego dania zajmie nam jedynie kilka minut!
Z czym podawać tagliatelle z łososiem i serkiem mascarpone?
Tagliatelle z łososiem i serkiem mascarpone jest daniem kompletnym, które nie potrzebuje innych dodatków. Jednak, jeśli chcemy zadbać o jego prezencję, wówczas możemy to zrobić! Wierzch makaronu możemy posypać startym parmezanem, a dodatkowo ubarwić całość listkami bazylii. Dla dekoracji, możemy również wykorzystać grubo zmielony, czarny pieprz, który nada daniu jeszcze bardziej wyrazistego smaku. Tagliatelle z łososiem i serkiem mascarpone to danie, które najlepiej sprawdzi się w towarzystwie białego, musującego wina.