Udka z patelni to danie, w którym główną rolę odgrywa pyszny i aromatycznie przyrządzony kurczak. Zachwyca ono smakiem każdego, kto zdecyduje się na przygotowanie tego prostego, szybkiego dania, które sprawdza się zarówno na co dzień, jak i wykwintny posiłek na każdą okazję. Udka pieczone na patelni w przyprawie do kurczaka to pomysł na wspaniale doprawione mięso drobiowe duszone w sosie z dodatkiem świeżej marchewki, pietruszki i selera. Rumiane, aromatyczne udka pieczone na patelni idealnie skomponują się z ulubioną surówką, świeżym pieczywem lub pieczonymi ziemniaczkami.
Udka z patelni - proste i szybkie danie na każdą okazję!
Udka z kurczaka na patelni to sposób na pyszne, w pełni wartościowe pod względem smaku i aromatu danie, które ze względu na popularność drobiu w codziennej diecie z pewnością przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi smażonych, aczkolwiek świetnie doprawionych potraw. Chrupiące udka z kurczaka z patelni przygotuje zarówno zaprawiony w sztuce kulinarnej pasjonat gotowania, jak i amator, który dopiero rozpoczyna swoją przygodę z kulinarnymi eksperymentami.
Jak przyrządzić udka smażone na patelni?
Jak zrobić udka z kurczaka na patelni? Najlepiej postawić na ekologicznego kurczaka zagrodowego - z wolnego wybiegu. Istotnym i kluczowym elementem w przyrządzeniu tego dania jest jakość i świeżość mięsa. Należy zadbać o to, by jego powierzchnia nie była śliska, pokryta śluzem, a samo mięso pod naciskiem powracało do swojej pierwotnej formy. Aby udka prezentowały się wykwintnie, można po ich umyciu usunąć nadmiar skóry, by po przygotowaniu danie kusiło nie tylko aromatem, ale i miłą dla oka prezencją. Jeśli natomiast wybór i oporządzenie udek mamy za sobą, warto w pierwszej kolejności pokroić je na mniejsze porcje, dzieląc je na połowę. Powstałe w ten sposób pałeczki i podudzia po posypaniu solą, pieprzem i majerankiem nabiorą bardziej wyrazistego smaku. Tak przygotowane i doprawione porcje odstawiamy na kilka minut, pozwalając tym samym mięsu przesiąknąć aromatami przyprawy. W międzyczasie warto dokładnie oczyścić marchewki, selera i pietruszki ze skórki, a następnie podsmażyć na tej samej patelni.
Udka z kurczaka na patelni przysmażamy z obu stron na oleju rzepakowym, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem z sosu pieczeniowego WINIARY i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 60 minut. Udka smażone na patelni będą miały przyjemną, bardzo delikatnie chrupiącą, aromatyczną skórkę, a powstały pod wpływem pieczenia sos nada całemu daniu wykwintnego smaku, świetnie komponującego się z ziemniakami, ryżem, surówką, pieczywem - wedle uznania! Jeśli dysponujemy dodatkowym czasem, można pokusić się o przygotowanie grillowanych warzyw, dzięki czemu udka z kurczaka na patelni z takim dodatkiem będą tworzyć niskokaloryczny, ale sycący posiłek. Smacznego!