Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jajka po wiedeńsku to klasyczna propozycja na podstawę do zdrowego, pysznego, weekendowego śniadania. To świetna alternatywa dla tradycyjnych jajek na miękko lub jajecznicy. Jajka po wiedeńsku, mimo minimalnej ilości składników wychodzą niesamowicie smakowite i delikatne. Wspaniale komponują się z świeżym chlebem posmarowanym masłem, bułeczkami, sezonowymi warzywami, aromatyczną herbatą z cytryną i miodem lub kubkiem gorącego kakao. Przepis na jajka po wiedeńsku jest banalnie prosty - poznaj go i zaskocz swoją rodzinę pysznym śniadaniem!
Czy jajka warto jeść na śniadanie?
Jajka to podstawowy składnik naszej diety. Są one bogate w różnego rodzaju witaminy i minerały. Do tego zawierają mnóstwo antyoksydantów i co najważniejsze dla naszego zdrowia i sylwetki - czystą, naturalną postać białka. Nawet jedno jajko jest w stanie dostarczyć wielu cennych dla naszego organizmu substancji - potasu, fosforu, wapnia, żelaza, magnezu, a także witamin z grupy A, D, E, K czy B. Jeszcze kilkanaście lat temu ostrzegano przez zbyt częstym spożywaniem jajek w obawie o zawarty w nich cholesterol, który odkładając się w naszych naczyniach krwionośnych może prowadzić do groźnych zawałów lub udarów. Obecnie już wiemy, że dieta bogata w jajka ma niewiele wspólnego z powstawaniem miażdżycy i zwiększaniem poziom cholesterolu, dlatego ze spokojem możemy przygotowywać dania na bazie jajek.
Jajka po wiedeńsku - jak je zrobić?
Pierwszym etapem, który pozwoli nam przygotować pyszne jaja po wiedeńsku jest zagotowanie wody w szerokim rondelku. Kiedy woda już wrze, delikatnie rozbijamy do szklanki żaroodpornej jajko, umieszczając ją w rondelku. Jajko można doprawić solą i pieprzem lub innymi ulubionymi przyprawami, ale nie wolno go mieszać. Po upływie 5 minut powolnego gotowania białko powinno się już ściąć - to znak, że jajko po wiedeńsku jest już gotowe! Wystarczy przełożyć jajko na talerzyk, dodać masło, posypać świeżo posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem i zjadać ze smakiem! Takie śniadanie przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom - w końcu kto nie lubi rozpływającego się w ustach żółtka zagryzanego aromatycznym chlebem z masłem lub bułką?
Jakie jajka będą najlepsze do przyrządzenia jajek po wiedeńsku?
Najlepsze są te, które pochodzą z ekologicznych, certyfikowanych farm. W takich hodowlach kury chodzą wolno po podwórku i są karmione wysokiej jakości ziarnem i paszami. Kupując jajka, warto wybierać opakowania oznaczone cyfrą 0, 1 lub 2.
Do rondelka wlewamy wodę i zagotowujemy. Jajka rozbijamy do szklanki żaroodpornej, doprawiamy pieprzem i solą. Nie mieszamy.
Szklankę z jajkami wstawiamy do gotującej się wody. Po upływie ok. 5 min gdy białko się zetnie jajka przekładamy na talerzyk.
Dodajemy masło i posypujemy zieleninką.