Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Przepis na zupę z cukinii to dobry pomysł, gdy chcesz wprowadzić do swojej kuchni trochę kolorów – i to dosłownie! Delikatny zielony krem wygląda przecież bardzo apetycznie i zachęcająco. Zupka z cukinii nada się także dla dzieci, ze względu na zwartą, jednolitą konsystencję i brak ostrych przypraw. Zaraz się przekonasz, że przepis na zupę cukiniową – jak bardzo prosty i szybki – przygotujesz bez przygotowań. Szybka zupa z cukinii powstaje bowiem w zaledwie 30 minut. To niewiele, zwłaszcza, jak przygotujesz jej z zapasem, by mieć smaczny obiad na kolejne dni.
Nie jest to może najprostsza zupa z cukinii, ale na tle innych przepisów wyróżnia się ciekawymi dodatkami. Listki świeżej mięty i słonecznik dodawane na koniec to ciekawy akcent, który wzbogaca smak potrawy. Dzięki temu zwyczajna zupa cukiniowa z ziemniakami robi się bardziej wykwintna.
Najlepiej, jeśli ta lekka zupa z cukinii przygotowywana jest na wiosnę. O tej porze roku warzywo ma miękką skórkę, dzięki czemu nie trzeba jej obierać, wystarczy umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub drobno pokroić. Cukinia jest bardzo delikatna w smaku, dlatego pasuje niemalże do wszystkiego, a jadalne są nawet jej kwiaty, po usunięciu szypułek i słupków kwiatowych. Nawet jeśli kwiatów w swojej kuchni do tej pory nie wykorzystywałeś, możesz posadzić cukinię w ogrodzie, by mieć je pod ręką. Sprawdzą się jako dodatek do zupy z młodej cukinii lub - smażone w cieście - do kremu z cukinii.
A z cukinią można w kuchni naprawdę poszaleć, zrobić z niej zapiekankę, a nawet pyszny dżem. Królują jednak zupy z tego warzywa - ich delikatny smak można za każdym razem łączyć z nieco innym charakternym dodatkiem. Dobrze zacząć od propozycji o smaku podkreślonym orzeźwiającą miętą. Zupa z młodej cukinii - pyszna, delikatna i prawie niezauważalnie miętowa. Zupełnie inna niż zupa jarzynowa z cukinią, na którą przepis cieszy się dużą popularnością wśród wszystkich wielbicieli kabaczka.
Zupa z cukinii to danie idealne dla wegetarian i wegan. Powstaje na bulionie warzywnym, dzięki czemu będzie odpowiadać osobom stroniącym od produktów pochodzących od zwierząt. Cukiniowa zupa przypadnie do gustu także miłośnikom delikatnych kremów. Gdy znudzi Ci się już zupa krem z dyni albo z pomidorów, ten zielony specjał będzie miłą odmianą. Lekkostrawna zupa z cukinii sprawdzi się na diecie, ponieważ jest niskokaloryczna, a przy tym sycąca.
Zupę z cukinii - przepis dość prosty, a przy tym oryginalny - warto uwzględnić w swoim wiosennym jadłospisie. A jeśli całe obiadowe menu ma mieć charakter sezonowy, na drugie danie można podać pieczone młode ziemniaki z kefirem i koperkiem. Palce lizać!
Aby powstała zupa z cukinią i ziemniakami, wystarczą cztery proste kroki. Ziemniaki i cebulę należy podsmażyć w rondlu, a następnie dodać wodę i po ugotowaniu - wymieszać z bulionem. Następnie należy podsmażyć pokrojoną cukinię. Gdy połączysz składniki i pogotujesz jeszcze przez kwadrans, żeby wszystko było miękkie, można już przystępować do blendowania. Pyszna zupa z cukinii już wówczas robi wrażenie, lecz prawdziwą kropką nad „i” będzie dodanie mięty i słonecznika! Zarówno goście, jak i domownicy pokochają ten przepis!
Czy to najlepsza zupa z cukinii? Trudno powiedzieć. Ma przecież niemałą konkurencję! Jeśli chcesz się przekonać, możesz wypróbować także innych przepisów:
● zupa z pieczonej cukinii z pesto z rukoli;
Obierz ziemniaka, cebulę pokrój w kostkę. Warzywa podsmaż w rondlu, dodaj 1,5 l wody, doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj bulion warzywny WINIARY.
Cukinię umyj, oczyść z gniazd nasiennych, podsmaż na mocno rozgrzanej patelni.
Podsmażoną cukinię dodaj do bulionu, ziemniaków i cebuli. Gotuj 10-15 minut.
Po tym czasie zupę zblenduj na gładko, dopraw solą, pieprzem i na koniec dodaj pokrojone listki mięty i słonecznik. Zupa cukiniowa jest gotowa. Smacznego!
Jeśli chcesz otrzymać głęboki zielony kolor – do blendowania dodaj dwie garście szpinaku.