Z czym kojarzy Ci się kuchnia amerykańska? To nie tylko hamburgery, czy hot dogi. To również żeberka na grilla. Co ciekawe, historia tej potrawy ma setki lat. Wszystko na dobrą sprawę zaczęło się natomiast na Karaibach. Historycy podają, że to hiszpańscy konkwistadorzy zapoczątkowali zwyczaj spożywania wieprzowiny na amerykańskim kontynencie, który był wówczas zamieszkiwany przez osadników pochodzących z rozmaitych regionów Europy. Warto wspomnieć także o Krzysztofie Kolumbie. To ten słynny podróżnik przywiózł pierwsze świnie na Kubę. Miało to miejsce w 1493 roku. Niecałe 40 lat potem Hernando de Soto założył na Florydzie premierową hodowlę tych zwierząt. Aktualnie ta potrawa jest szczególnie popularna właśnie w Stanach Zjednoczonych. Co ciekawe, funkcjonuje tam nawet pojęcie „pas BBQ”. Odnosi się ono zaś do obszaru, który składa się ze stanów, w których tradycje związane z przygotowywaniem żeberek z grilla są wyjątkowo silne.
Żeberka z grilla - kiedy można zdecydować się na to danie?
Tak naprawdę na rozmaite okazje. W końcu żeberka z grilla gazowego to potrawa bardzo uniwersalna. Nie da się ukryć, że opisywane danie szczególnie kojarzy się z sezonem grillowym. Nie ma jednak przeszkód, by je przygotować (dla siebie, rodziny lub znajomych) także w pozostałych okresach roku kalendarzowego. Nie musisz koniecznie decydować się na żeberka na grilla. Możesz je równie dobrze upiec w piekarniku. Należy dodać, że przepis na żeberka z grilla (zachęcamy do zapoznania się z nim) jest wyjątkowo prosty. Nie musisz być wybitnym domowym kucharzem, aby poradzić sobie z przyrządzeniem tej nieskomplikowanej potrawy. Co równie istotne, wszystko odbywa się bardzo szybko. Warto jednak odpowiednio wcześnie przygotować marynatę, a potem umieścić tam żeberka (najlepiej odstawić to potem do lodówki na całą noc). Wtedy potrawa będzie wyśmienicie smakowała!
Aromatyczna marynata gwarantuje niesamowity smak!
Połączenie m.in. ziół, czosnku, octu, oleju, pieprzu i starannie wyselekcjonowanego mięsa to gwarancja tego, że uczestnicy np. imprezy rodzinnej będą Cię prosić o dokładkę. O czym jeszcze nie wolno zapominać przygotowując żeberka z grilla? Przepis zakłada, że smak mięsa powinien być dodatkowo wzmocniony charakterną glazurą z oleju (albo oliwy), miodu, musztardy i sosu sojowego, którą należy nałożyć tuż przed grillowaniem. Jeśli to zrobisz, to danie wyjdzie rewelacyjnie!