Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Margarynę siekamy z mąką, składniki 1-6 zagniatamy aż powstanie kula.
Większą tortownicę smarujemy margaryną i wylepiamy razem z brzegami 3/4 ciasta. Wkładamy wylepioną formę do lodówki na czas przygotowania jabłek.
Odłożoną 1/4 ciasta zawijamy w woreczek lub folię i wkładamy do zamrażarki. Wygodnie jest jak ciasto zamarznie, bo można wtedy zetrzeć je na tarce, jeśli nie jest zamarznięte, trzeba odrywać po kawałeczku.
Obieramy jabłka, ścieramy na tarce na grubych oczkach, dodajemy cynamon. Jeśli jabłka są kwaskowe, dodajemy ok. 3 łyżki cukru.
Rozgrzewamy piekarnik do 180, wkładamy ciasto w formie, ponakłuwane widelcem na 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika sypiemy na dno bułkę tartą (to konieczne bo wchłonie nadmiar soku z jabłek) wrzucamy jabłka, na nie porwane kawałeczki lub startą 1/4 ciasta.
Pieczemy ok 50-60 minut w 180. Kruszonka ma być zarumieniona. Gorące ciasto posypujemy cukrem pudrem.