Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Przepis na tosty z patelni może być idealnym śniadaniem, sycącą kolacją albo przekąską dla niezapowiedzianych gości. Potrawę przygotujesz szybko i bez wysiłku, nie martwiąc się o brak trudno dostępnych składników. Chleb tostowy nie będzie tu niezbędny. Wystarczy zwykłe pieczywo, nawet takie, które nie jest już bardzo świeże. Czerstwe kromki świetnie nadają się na tosty, ponieważ nabierają miękkości po usmażeniu z jajkiem i odrobiną oleju.
Czym chrupiące tosty z patelni różnią się od zwykłych kanapek przygotowanych w opiekaczu? Na pewno ich atutem jest ciekawa kompozycja! Kolejnym miłym zaskoczeniem może być sos powstały z połączenia majonezu i ketchupu. Podsumowując, to niby prosty pomysł na danie, ale przy tym nieszablonowy.
Przepis na tosty na patelni można modyfikować według swojego uznania. W standardowej recepturze proponujemy umieścić szynkę i ser, ponieważ to najpopularniejsza wersja tostów. Nie ma jednak przeszkód, żeby pomiędzy kromkami chleba znalazły się inne składniki. Szynkę można zamienić na inną wędlinę - polędwicę, boczek w plastrach, bekon albo cienko krojoną kiełbasę.
Na pewno znajdzie się też pomysł na tosty z patelni w wersji wegetariańskiej. Mięsny dodatek łatwo zastąpisz, zamieniając go na pieczarki albo pomidory świeże albo suszone.
Nie ma też sztywnych reguł w kwestii sera. Łatwo sięgać po różne gatunki, wybierając taki, jaki lubisz najbardziej. Najczęściej używa się goudy, ale równie dobrze można wypróbować edamski lub cheddar.
Jak widzisz, ten przepis jest idealny do tego, żeby wykorzystać składniki, które masz w domu. Można wyzwolić swoją kreatywność, a przy tym żaden produkt z lodówki się nie zmarnuje. Tost z patelni to posiłek lubiany przez dzieci i dorosłych. Nie tylko wspaniale smakuje, ale też rozgrzewa i dodaje energii.
W misce roztrzep jajko. Następnie w jajku namocz czerstwe kromki chleba.
Usmaż na patelni na złoty kolor z obydwu stron. W zależności od upodobań możesz użyć jako tłuszczu do smażenia oleju lub masła.
W misce wymieszaj Majonez Dekoracyjny WINIARY z Ketchupem WINIARY.
Przełóż grzanki na blachę i posmaruj przygotowanym sosem. Dodaj szynkę i ser i wstaw do piekarnika na 5 - 7 minut w temperaturze 180 stopni.
Można także obyć się bez piekarnika. W alternatywnej wersji przepisu da się usmażyć tosty na patelni. Wówczas wystarczy umieścić szynkę i ser pomiędzy dwiema kromkami chleba i trzymać na małym ogniu, aż ser się roztopi, od czasu do czasu przewracając z jednej strony na drugą.