Poszukujesz wyjątkowego przekąski wegetariańskiej, które będzie nie tylko sycące, ale przede wszystkim zdrowe? Koniecznie wypróbuj kalafior w panierce. Na szczęście przygotowanie takiego dania jest wyjątkowo proste!
Kalafior w panierce na obiad
Kalafior w panierce to danie, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu. Jest nie tylko smaczne, ale zawiera również wiele istotnych składników mineralnych. Warzywo to jest bardzo zdrowe, a panierka nie zawiera wcale dużej ilości kalorii! Przygotowanie takiego dania zajmuje dosłownie kilkadziesiąt minut - w zależności od wyboru konkretnego przepisu.
Jak zrobić kalafiora w panierce?
Przepis na kalafior w panierce jest niezwykle prosty. Konieczne będzie ugotowanie różyczek kalafiora, a następnie obtoczenie ich we wcześniej przygotowanym cieście. Panierka może składać się z pokruszonych płatków kukurydzianych; warto do niej dodać także przyprawy. Szczególnie poleca się paprykę, czosnek oraz pieprz. Tak przygotowana panierka będzie doskonale chrupiąca i nada ugotowanemu wcześniej kalafiorowi wyjątkowego smaku. Po obtoczeniu wystarczy wrzucić kalafior w panierce na rozgrzany olej i smażyć z obu stron. Istnieje jeszcze opcja bardziej dietetyczna, którą również warto wypróbować!
Kalafior w panierce z piekarnika
Pieczenie kalafiora w panierce jest idealną opcją dla każdego, kto musi znacząco ograniczyć kalorie w swojej diecie. Jak zrobić kalafior w panierce w piekarniku? Konieczny będzie do tego raz jeszcze kalafior obtoczony w przygotowanej wcześniej panierce. Tym razem jednak nie umieszczamy go na rozgrzanym oleju, ale wkładamy do piekarnika! Temperatura wnętrza powinna wynosić około 220 stopni Celsjusza; przygotowany kalafior wystarczy piec przez dwadzieścia minut. Kalafior w panierce smażony, jak i pieczony, można podawać z dipem. Sos tego typu przygotowuje się w bardzo prosty sposób. Wystarczy bowiem przygotować szklankę jogurtu naturalnego i dodać do niego ulubione przyprawy - czosnek, paprykę albo doprawić musztardę czy majonez. Następnie należy wymieszać taki sos i jest już praktycznie gotowy! Przygotowanie kalafiora w panierce jest banalnie wręcz proste. Co ciekawe, danie to jest bardzo uniwersalne - może stanowić zarówno główny posiłek, jak i pomniejszą przekąskę na podwieczorek. Warto również nieco poeksperymentować w przygotowywaniu panierki oraz sosu. Można bowiem swobodnie wymieniać dodawane za każdym razem przyprawy, by znacząco zmienić smak tych dodatków. Zachęcamy do wypróbowania tego rewelacyjnego, a zarazem niezwykle prostego przepisu.