Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Historia sosu czosnkowego jest niezwykle długa i ciekawa. Istnieją dowody na to, że jego wyjątkowy smak i właściwości były już znane na początku naszej ery. Słynny rzymski historyk, Pliniusz Starszy, w jednym ze swoich dzieł wspomina o sosie przygotowywanym na bazie czosnku, który w tym czasie powszechnie był spożywany w celach leczniczych. Jest zatem duże prawdopodobieństwo, że to właśnie ówcześni Rzymianie przyczynili się do rozpowszechnienia tego wyjątkowego sosu na terenach podbijanych przez Imperium Rzymskie. Dziś nie ma chyba miejsca na świecie, gdzie nie podaje się sosu czosnkowego, jako dodatku do rozmaitych dań. Jest on niezwykle uniwersalny i z powodzeniem dodaje się go do wielu potraw, między innymi do pizzy, mięs, serów, a nawet warzyw. Wobec tego, jak się robi sos czosnkowy?
Nasz sprawdzony przepis na wyśmienity w smaku, domowy sos czosnkowy nie jest zbyt skomplikowany i każdy z łatwością poradzi sobie z jego przyrządzeniem. Potrzebnych będzie jednak kilka kluczowych składników, które zadecydują o kulinarnym sukcesie tego aromatycznego sosu. Na pewno niezbędny będzie Majonez Dekoracyjny WINIARY oraz jogurt naturalny. Połączone w odpowiednich proporcjach stanowią bowiem rewelacyjną bazę do sosu czosnkowego. To właśnie mieszanina tych dwóch składników sprawia, że jego konsystencja nabiera niezbędnej lekkości. Aby otrzymać idealny w smaku, aromatyczny sos czosnkowy potrzebne będą też inne składniki, które sprawią, że będzie on smakował wyśmienicie. Zatem, jak zrobić sos czosnkowy, jakich składników użyć, aby uzyskać idealny smak i aromat tego wyjątkowego dressingu?
Głównym składnikiem sosu czosnkowego jest czosnek, obrany i przeciśnięty przez praskę. Choć w niektórych recepturach zaleca się go połączyć jedynie z majonezem, to jednak taka kompozycja nie ma nic wspólnego z sosem czosnkowym. Bardziej przypomina smakiem majonez czosnkowy. Niektórzy przyrządzają sos czosnkowy bez majonezu, ale za to ze śmietaną. Naszym jednak zdaniem, najlepszym rozwiązaniem jest sos czosnkowy z jogurtu i majonezu. Ma bowiem idealną, lekką konsystencję. Co więcej, doprawiony świeżą bazylią i koperkiem nie ma sobie równych. Przygotowany według naszego przepisu będzie idealnym dodatkiem do rozmaitych dań i ciekawym urozmaiceniem codziennych posiłków.
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Jogurt połącz z Majonezem.
Czosnek oczyść, przeciśnij przez praskę.
Połącz wszystkie składniki sosu, dopraw solą i pieprzem.