Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Sok Kubuś, gęsty, o charakterystycznym smaku kojarzy niemal każdy z nas. Większość wypijała go w czasie przerw w szkole czy swobodnej zabawy na świeżym powietrzu. Dziś możemy przygotować go samodzielnie, w domowych warunkach. Z pewnością będzie stanowił doskonałą alternatywę dla słodkich napojów gazowanych czy kupnych soków, będąc źródłem witamin i składników odżywczych. Warto spożywać go zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, aby wzmocnić organizm. Wtedy też mamy do dyspozycji świeże składniki prosto z polskich pól, które można wykorzystać przy przygotowaniu soku. Będzie on dobrym wyborem nie tylko dla dzieci, lecz również dla dorosłych. Warto sporządzić go nieco więcej, a następnie zamknąć go w słoiczki - dzięki procesowi pasteryzacji utrzyma świeżość i zawsze będzie smakował doskonale. Buteleczkę soku zapakujmy do szkolnego plecaka dziecka, możemy też wziąć ją ze sobą do pracy czy na wycieczkę.
Sok Kubuś - przepis
Już dziś warto sięgnąć po warzywa i owoce, aby przygotować sok Kubuś. Przepis jest niezwykle prosty - potrzebujemy tylko marchewkę, dynię, jabłka oraz cukier i cytrynę. Większość z tych składników każdy z nas posiada w domu, a w razie potrzeby można dokupić je na każdym bazarze lub w każdym markecie. Najwięcej czasu zajmuje nie obróbka warzyw i owoców, lecz samo gotowanie oraz pasteryzowanie. Dzięki temu, przygotowując sok, można skupić się również na innych, ważnych czynnościach i obowiązkach domowych. Podstawowym składnikiem soku jest marchewka - to ona nadaje mu charakterystyczny smak i kolor. Niemniej jednak pozostałe owoce i warzywa można dobierać dowolnie, posiłkując się na przykład składem kupnych soków. Warto jednak stworzyć swoją własną kompozycję, sięgając po ulubione owoce. Jabłka, banany, maliny, truskawki - te i inne możemy wykorzystać, przygotowując ulubiony sok. Pamiętajmy również o możliwości zmiany konsystencji - jeśli lubimy nieco rzadsze, dodajmy więcej wody. Wtedy też bez problemu możemy spożywać sok przez słomkę, najlepiej schłodzony. Będzie doskonałym orzeźwieniem w upalne dni. Z drugiej strony, delikatnie podgrzany, sprawdzi się zimą, gdy potrzebujemy rozgrzać się od środka, a jednocześnie wzmocnić organizm. Jeśli marzy nam się bomba witaminowa zamknięta w buteleczce, to najlepszym wyborem będzie Kubuś sok. Przepis wykorzystamy, modyfikując go zgodnie z własnymi potrzebami - pamiętajmy jedynie o przestrzeganiu zasad dotyczących pasteryzacji.
Dynię obieramy, trzemy na grubych oczkach, zalewamy wodą z cukrem i gotujemy.
Marchew obieramy, ścieramy na grubych oczkach, zalewamy wodą z cukrem.
Jabłka obieramy ze skorki, kroimy na plasterki dodajemy cukier i gotujemy.
Ugotowane jabłka przecieramy przez sito i miksujemy. Dynie i marchewkę miksujemy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą przelewając przez sito do jednego garnka. Dodajemy sok z cytryn i mieszamy. Dolewamy wody wg uznania czy chcemy sok gesty czy rzadszy. Wlewamy sok do butelek po Kubusiu i zagotowujemy ok pół godziny.
Z tej porcji wychodzi ok 50 buteleczek soku. Możemy dodać do tej wersji jeszcze inne owoce: banany czy maliny. Sok smakuje wyśmienicie, lepiej niż ten kupny.