Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Połączenie ziemniaków i mięsa mielonego to coś, co sprawdza się zawsze, szczególnie w tradycyjnych polskich daniach. Dlatego też WINIARY POMYSŁ NA… zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym to propozycja, którą zachwycisz wszystkich. Zaserwuj ją swoim bliskim jako smaczne i sycące danie. Dzieciaki pokochają je za pierzynkę z żółtego sera – ciągnącego od spodu i chrupiącego od wierzchu. Przekonaj się, że zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym to danie idealne, które doceni nawet największy niejadek.
Przygotowanie wraz z pieczeniem zajmie około 1,5 godziny, ale za to możesz zyskać solidną porcję obiadu na dwa dni. Zacznij od obrania ziemniaków i pokrojenia ich w cienkie plasterki. Ich grubość nie powinna przekraczać 4 mm. Cebulę pokrojoną w półplasterki podsmaż na patelni razem z mielonym mięsem. Dodaj nieco soli i pieprzu, poczekaj aż cebulka uzyska złoty kolor.
W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układaj warstwami naprzemiennie ziemniaki i mięso z cebulką. W wodzie i śmietanie rozpuść zawartość torebki WINIARY POMYSŁ NA… i wymieszaj, po czym wlej do naczynia żaroodpornego. Wierzch dania posyp startym serem. Piecz w 180 stopniach przez 50 minut.
Jest to świetna propozycja na obiad w ciągu tygodnia, ale równie dobrze sprawdzi się jako danie na kolację lub na spotkanie w gronie przyjaciół. Z pewnością doceni je każdy i każdy z przyjemnością go spróbuje! Być może nawet pojawią się prośby o dokładkę.
Zaletą tego przepisu jest to, że z łatwością możesz go zmieniać i dopasować do siebie i swoich bliskich. Jeśli masz ochotę, możesz przygotować je w wersji wegetariańskiej – wystarczy, że zastąpisz mięso jego wegańskim odpowiednikiem. Dzięki temu danie będzie dokładnie w Twoim stylu. Zapiekankę ziemniaczaną możesz podawać z sałatką ze świeżych, sezonowych warzyw, domowymi piklami lub z mieszanką sałat z sosem winegret.
Taką zapiekankę możesz zrobić przez cały rok, ale najlepiej sprawdzi się podczas jesiennych albo zimowych dni. Nie tylko zaspokoi głód, ale i rozgrzeje Cię od środka. To tzw. comfort food (ang. jedzenie dla przyjemności) w domowej odsłonie – w sam raz dla całej rodziny lub paczki znajomych. To też posiłek, który nie nadwyręży domowego budżetu – do jego przygotowania potrzebujesz tylko kilku niedrogich składników, które znajdziesz niemal w każdym sklepie.
Zobacz nasz przepis i przekonaj się, jak smakuje zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym – nie będziesz żałować.
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Cebulę obierz i pokrój w półplasterki, zeszklij na oleju razem z mięsem mielonym, mięso delikatnie przypraw solą i pieprzem. Obrane ziemniaki pokrój w cienkie plasterki o grubości ok. 3-4 mm.
Żaroodporne naczynie wysmaruj tłuszczem, w naczyniu ułóż na przemian warstwami: ziemniaki i mięso mielone z cebulką, druga warstwa w tej samej kolejności. Całkowita grubość warstw powinna wynosić około 3 cm.
Zawartość opakowania WINIARY Pomysł na... dobrze wymieszaj z 150 ml zimnej wody oraz 100 ml kwaśnej śmietany 12%. Zalej ułożone ziemniaki i mięso w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posyp startym żółtym serem. Nie przykrywaj.
Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz 50 minut (200°C bez termoobiegu, funkcja pieczenia „od dołu").
Mateusz
Ps. moje modyfikacje (500g mięsa + pieczenie w piekarniku zdecydowanie dłużej, około 15-20 minut, aż z sera zrobi się lekka przypieczona skorupka)