Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Dla wielu z nas, święta kojarzone są z bogato zastawionym stołem. Jest to raj szczególnie dla smakoszy bezmięsnych potraw. Dania wigilijne charakteryzują się bowiem wegetariańskim składem. Warto urozmaicać menu świąteczne o nowe pozycje, tak by zadowolić nawet największych koneserów dań mięsnych.
Wegetariański pasztet z kaszy gryczanej i soczewicy - krótka historia pasztetu
Pierwsze wzmianki o sztuce przygotowywania pasztetu pojawiły się we Francji już w XIX wieku. Ten tradycyjny przysmak wyglądał jednak inaczej niż ten, który jest znany obecnie. Przyrządzanie go było zajęciem bardzo absorbującym, a przysmak stanowił wyrafinowane danie dla elit. Był powiem przygotowywany z najlepszej jakości mięsa ptactwa - trzech dużych kuropatw, sześciu przepiórek i dwunastu skowronków. Cały sekret esencjonalności stanowiły przyprawy- papryka, lubczyk, cynamon i goździki. Na zamożnych dworach zaczęto nawet zatrudniać mistrzów przyrządzania pasztetów.
Pasztet w dzisiejszej formie nie przypomina dawnego, nadwornego przysmaku. Co pozostało niezmienne to fakt, że jest to niezwykle aromatyczna i unikalna potrawa. Znalazła ona uznanie wśród osób na diecie bezmięsnej. Zmodyfikowany przepis pozwolił stworzyć proste i szybkie danie o wyrazistym smaku - uwielbiane przez wegetarian - pasztet z soczewicy.
Pasztet wegetariański - przepis prostszy niż myślisz
Przygotowanie pasztetu z kaszy gryczanej i soczewicy jest stosunkowo prostsze niż jego klasyczna, mięsna wersja. Danie to jest bogate w białko - dzięki soczewicy, która zawiera go więcej niż mięso z indyka! Do jego wykonania wystarczy użyć miksera lub blendera i przełożyć do niego gotowaną wcześniej kaszę i soczewicę. Następnie podsmażyć cebulę i czosnek i również dodać do masy. Dla osiągnięcia wyrazistego smaku zalecane przyprawy to: ziarenka smaku WINIARY, pieprz, sól i tymianek. Sprawią one, że potrawa uzyska unikalny smak. Na koniec dodajemy jajko, a całość dokładnie miksujemy do czasu uzyskania konsystencji pasztetu. Całość pieczemy w foremce około 50-60 minut. Po tym czasie, upieczony pasztet, odkładamy do przestudzenia, a następnie wkładamy do lodówki na około 4 godziny. I voile! Nazajutrz możemy cieszyć się smaczną i wegetariańską przekąską. Pasztet wegetariański najlepiej podawać z sosem pieczeniowo-żurawinowym.
Wegetariański pasztet najlepszy na każdą okazję!
Pasztet z kaszy gryczanej i soczewicy sprawdzi się świetnie jako dodatek do obiadu czy pasta do kanapek. Świetnie będzie wyglądał też na wigilijnym stole w towarzystwie sosu żurawinowego i bułeczek. Po przechowywaniu go w lodówce dobrze się kroi. Jego zaletą jest oczywiście prostota przygotowania - zdecydowanie zajmuje mniej czasu niż przyrządzenie jego klasycznej odmiany. Pasztet wegetariański przekona do siebie nawet największych smakoszy mięs i z pewnością zagości na stołach nie tylko od święta.
Soczewicę zalej dwiema szklankami wody, ugotuj na papkę na bardzo małym ogniu, odcedź i ostudź.
Kaszę zalej dwiema szklankami Bulionu grzybowego WINIARY i ugotuj. Ostudź.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na maśle.
Czosnek pokrój w drobną kosteczkę lub przeciśnij przez praskę.
Połącz wszystkie powyższe składniki oraz jajka i dopraw do smaku Przyprawą uniwersalną ZIARENKA SMAKU WINIARY, solą, pieprzem i tymiankiem.
Przełóż powstałą masę do formy (np. keksówki) wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 50-60 minut. Po upieczeniu i wystygnięciu schowaj do lodówki na około 4 godziny.
Gotowy pasztet podawaj z sosem pieczeniowo-żurawinowym. Przygotuj Sos pieczeniowy jasny WINIARY według przepisu na opakowaniu i dodaj do niego żurawinę. Podduś razem.
Jola