Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Stara zapomniana książka „Zapasy zimowe” Witolda Perkowicza wydana 60 lat temu to świetna lektura na pierwsze chłodne, sierpniowe wieczory. Bo choć za dnia jest gorąco, wieczory pachną już jesienią. Najwyższy czas zapełnić spiżarnię zapasami na zimę. Przepis na włoszczyznę soloną pochodzi właśnie z tej książki, choć został przeze mnie lekko zmodyfikowany. Jeśli chcecie przygotować wersję zbliżoną do oryginału, dodajcie czosnek i kapustę włoską.
Włoszczyzna solona jest gotowa do użycia od razu po przygotowaniu, więc wcale nie musi czekać do zimy. Moja z pewnością nie przetrwa – za pięknie pachnie. Niezależnie od tego jak długo zamierzacie ją przechowywać, nie ma potrzeby pasteryzacji produktu, bo sól konserwuje warzywa, wystarczy więc zamknąć słoiczki i odstawić w chłodne miejsce.
Ponieważ soli jest dużo, nie trzeba już doprawiać zupy solą, kiedy dodajemy do niej włoszczyznę soloną.
Z książek kucharskich, szczególnie tych starszych, czerpiemy też pomysły na pyszne zupy! Sprawdź nasze przepisy:
Wykwintna zupa z raków z dolnośląskiego stołu z książki „Kuchnia Wrocławia”
Krem z białych szparagów na zimno z kartki z kalendarza
Góralska kwaśnica „ze hej!” na jagnięcych żeberkach z książki „Kuchnia Góralska”
Keselica – zupa kuchni dolnośląskiej z książki „Kuchnia Wrocławia”
Groszek ptysiowy z ciasta zaparzanego z książki „Kuchnia Polska”
Moczka – śląska zupa piernikowa z bakaliami z książki „Zbiór przepisów i potraw regionalnych województwa śląskiego”
Kaszubski barszcz z grzybami z książki „Kuchnia kaszubska”
Kaszubska grochówka z kiszoną kapustą z książki „Tradycyjna kuchnia kaszubska”
Zupa kapuściana z młodej kapusty z rabarbarem z książki „Kuchnia polska” Hanny Szymanderskiej
Zupa koperkowa z jajkiem (żółtkiem) z książki „Kuchnia polska”
Solianka ukraińska, czyli trochę inny kapuśniak z książki „Kuchnia Góralska”
Warzywa myjemy, marchewkę, kalarepkę, seler i pietruszkę obieramy, por przecinamy wzdłuż i dokładnie płuczemy pomiędzy listkami.
Marchewkę, kalarepę, pietruszkę, seler i kalafiora ścieramy na tarce o małych oczkach. Por drobno siekamy, podobnie cebulę. Z gałązek natki pietruszki i selera obrywamy listki i drobno je siekamy.
W większej misce łączymy warzywa, dodajemy sól (10 dag na 1 kg otrzymanej włoszczyzny), mieszamy. Odstawiamy na chwilę, aż warzywa puszczą sok. Delikatnie je odciskamy z jego nadmiaru.
Przekładamy włoszczyznę do słoików, zamykamy, odstawiamy w chłodne miejsce. Włoszczyznę soloną dodajemy do wszelkiego rodzaju zup jarzynowych po łyżce lub więcej, według upodobania.
Jurek
Zaczęła pokazywać się pleśń.
Jurek