Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jajka faszerowane z pieczarkami to doskonała propozycja na Wielkanoc, chociaż możesz po nie sięgać przy wielu różnych okazjach. To uniwersalna potrawa, która zasmakuje gościom w każdym wieku. Możesz ją również podać na kolację, jako przekąskę czy też jako dodatek do imprezowych dań. Faszerowane jajka są znane praktycznie w całej Europie, a Ty masz pewność, że przygotujesz je w krótkim czasie i nie będziesz do tego potrzebować wielu składników.
Jajka faszerowane pieczarkami - prosto, szybko i na każdą okazję
Zastanawiasz się nad tym, czy jajka faszerowane pieczarkami są trudne do przygotowania w domowej kuchni? Nie musisz się tym przejmować! Wystarczy, że wykonasz kilka prostych kroków, a jajka wylądują na Twoim stole przed pojawieniem się gości. Przepis na jajka faszerowane nie jest na szczęście zbyt skomplikowany. Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo (przygotuj około 8 sztuk). Następnie obierz jajka i przekrój je na połówki. W tym momencie pozostanie Ci wyjąć z nich żółtka. Rób to ostrożnie, aby nie uszkodzić pozostałej części jajka!
Kolejną czynnością, nad którą musisz się pochylić jest przygotowanie pieczarek oraz cebuli. Obierz je i pokrój w drobną kosteczkę. Całość podsmaż na odrobinie masła, a gdy pieczarki i cebula już ostygną, połącz je z rozdrobnionymi żółtkami. Taką masę wymieszaj dokładnie z majonezem dekoracyjnym WINIARY i dopraw ją solą oraz pieprzem. Gratulacje, to już prawie koniec. Teraz działaj bardzo precyzyjnie, ponieważ musisz napełnić puste połówki jajek przygotowanym farszem z pieczarek oraz cebuli. Tak przyrządzone jajka faszerowane możesz podawać na liściach sałaty, posypując je kiełkami rzodkiewki. Smacznego!
Faszerowane jajka - smak, którego nie zapomnisz przez długi czas
Dlaczego w ogóle warto zdecydować się na faszerowane jajka? Z kilku prostych powodów. Przede wszystkim dlatego, że są wyjątkowe w smaku i przypadną do gustu zarówno osobom dorosłym, młodzieży, jak i dzieciom. Ponadto jajka faszerowane pieczarkami możesz podawać na przeróżne okazje. Są też proste i szybkie w przygotowaniu, a wszystkie potrzebne składniki masz prawdopodobnie w swojej lodówce. Tęsknisz za smakami dzieciństwa lub też wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc? Postaw właśnie na jajka faszerowane z pieczarkami, a zaskoczysz wszystkich swoich gości. Jeśli masz taką ochotę, jajka możesz również posypać ulubionymi ziołami i przyprawami, np. bazylią, oregano, majerankiem, pietruszką, szczypiorkiem czy też odrobiną granulowanego czosnku. Wszystko zależy od Twoich kulinarnych upodobań.
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Jajka ugotowane na twardo obierz, przekrój wzdłuż na połówki, a następnie wyjmij z nich ostrożnie żółtka.
Pieczarki i cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, a następnie podsmaż na maśle.
Wystudzone pieczarki i cebulę połącz z rozdrobnionymi żółtkami. Wszystko wymieszaj z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Połówki jajek napełnij przygotowanym farszem.
Faszerowane jajka podaj na liściach sałaty, posypane kiełkami rzodkiewki.
Teresa