Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Bez świątecznych, korzennych pierniczków Boże Narodzenie i okres poświąteczny nie byłyby takie same. Są miękkie i puszyste, można je dowolnie udekorować lub pozostawić w oryginalnej formie. Na rynku dostępne są foremki do wycinania świątecznych kształtów, dzięki czemu przygotowanie ich to także świetna zabawa, do której można zaangażować całą rodzinę. Dzieciaki wprost uwielbiają wycinać mikołaje i bałwanki z ciasta, a potem dekorować gotowe pierniczki według uznania.
Pierniczki świąteczne
Pachnące cynamonem pyszne świąteczne pierniczki w swojej klasycznej wersji mogą być dość pracochłonne. Jednak nasz przepis wymaga jedynie kilku prostych składników oraz odrobiny czasu. Ich przygotowanie możesz zamienić w świetną zabawę dla całej rodziny. Dzieciaki mogą włączyć się do dekorowania pierniczków lukrem i posypką, bakaliami czy wiórkami kokosowymi. Wykorzystacie je jako deser, ale też jako ozdobę choinkową lub słodki podarunek dla wigilijnych gości.
Skąd się wzięły pierniki i czy na pewno są z Polski?
Ten tradycyjny przepis na klasyczne pierniczki to prawdziwy ukłon w stronę babć i prababć, które przed świętami wraz z dziećmi i wnukami przygotowywały bożonarodzeniowe wypieki. Choć przez wiele osób uważane są za polski wymysł, tak naprawdę ich historia sięga okolic Holandii. Polska nazwa odnosi się do starodawnego słowa, oznaczającego "pieprzny". Wiąże się to z intensywnością przypraw, których używa się do przygotowania pierników. W różnych częściach Europy przepis na pierniki może być lekko zmodyfikowany. W jednym domu króluje biały lukier zamiast kolorowych dekoracji, a w innym pierniki dodatkowo nadziewa się owocowym dżemem lub czekoladą. Czasem do ciasta na pierniki dodaje się także rum.
Przepis na pierniczki świąteczne, który zawsze się udaje
Każda pani domu na pewno dodała coś swojego do tradycyjnego przepisu, ale podstawa jest niezmienna. Do przygotowania świątecznych pierniczków potrzebny będzie miód, masło, jajko, soda oraz cukier puder. Oczywiście nie można zapomnieć także o mące pszennej oraz dużej ilości przyprawy do piernika, cynamonu, kardamonu oraz wanilii. Tak naprawdę mieszankę przypraw można dowolnie komponować. Ważne jest jednak zachowanie odpowiednich proporcji w cieście, aby gotowe pierniki nie wyszły zbyt twarde. Powinny być puszyste i łatwo uginać się pod palcami. Jeśli jednak okażą się za twarde, można na kilkanaście dni włożyć je do pojemnika (niektórzy dodają do niego także mały kawałek jabłka, który "oddaje" twardym piernikom swoją wilgoć). Świąteczne pierniczki gotowe!
Przygotuj stolnicę i kuchenną wagę. Odważ mąkę, cukier puder, miód i masło.
Wymieszaj na stolnicy mąkę z sodą oczyszczoną, przyprawą do pierników i cukrem pudrem, dodaj tłuszcz i posiekaj całość ostrym nożem. Zrób dołek i wlej do niego miód oraz jajko. Wyrób ciasto.
Gotowe ciasto rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 3 mm.
Wykrawaj foremkami dowolne kształty i układaj pierniczki na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, żeby nie układać ich zbyt blisko siebie, bo pierniczki podczas pieczenia urosną.
Nagrzej piekarnik do 180 st. C i piecz pierniki przez ok. 10 minut.
Przygotuj lukier: w makutrze utrzyj białko z cukrem pudrem. Do smaku możesz dodać kilka kropel soku z cytryny. Żeby zrobić kolorowy lukier, możesz dodać do niego odrobinę soku jagodowego albo malinowego.
Jeszcze ciepłe pierniczki posmaruj lukrem, możesz je też posypać kolorową lub czekoladową posypką, ozdobić rodzynkami, kandyzowanymi owocami lub jadalnymi perełkami.
Kiedy pierniczki wystygną, przełóż je do metalowych puszek z pokrywkami, żeby zmiękły do Bożego Narodzenia.
Monika