Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Nie bez powodu różne przepisy na sernik domowy cieszą się opinią najpopularniejszych przepisów na ciasta nie tylko w Polsce, lecz także na całym świecie. Czasy świetności tego wyjątkowego deseru rozpoczęły się już niemal na samym początku cywilizacji, gdy w starożytnym Rzymie oraz Grecji wspominano o nim w swoich notatkach i pierwszych przepisach. Chodzą słuchy, że to właśnie sernikiem częstowano laureatów olimpiad! Historia sernika sięga więc już ponad 2 tysięcy lat, a powszechny zachwyt nad nim do dziś nie zmalał ani trochę. Niezależnie bowiem od tego, czy zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, Wielkanoc czy urodziny, a nawet zwykła, nagła ochota na słodką przekąskę bez specjalnej okazji - to właśnie przepis na sernik domowy jest jednym z najczęstszych pomysłów, jakie od razu przychodzą nam do głowy.
Jeden deser, a tyle możliwości - różne warianty przepisu na sernik
Sernik domowy tradycyjny, królewski z czekoladowym spodem, a może sernik na zimno - szybki w przygotowaniu i idealny na lekką, słodką przekąskę w upalne popołudnia? Można śmiało powiedzieć, że przepisów na różne rodzaje serników jest dokładnie tyle, ile gospodyń domowych. To ciasto daje nam naprawdę ogromne pole do popisu! Perfekcyjnie komponuje się z rozmaitymi dodatkami, poczynając od czekolady, poprzez orzechy i rodzynki aż do szerokiej gamy owoców, które dodadzą ciastu przyjemnego, kwaskowatego smaku. Do przygotowania sernika domowego według przepisu WINIARY nie potrzebujemy długich godzin spędzonych w kuchni ani wygórowanych umiejętności kulinarnych. Ten przepis na sernik jest prosty i sprawny w realizacji!
Sprawnie i przepysznie - przepis na sernik domowy
Sernik domowy to propozycja, którą możesz podać nawet na specjalne okazje. Proponujemy przygotowanie tego puszystego i delikatnego ciasta na Wielkanoc lub z okazji urodzin i imienin. Aby przygotować domowy sernik, użyj budyniu o smaku waniliowym bez cukru WINIARY i cukru wanilinowego WINIARY, dzięki któremu Twoje ciasto będzie miało wspaniały waniliowy aromat.
Na samym początku połącz ze sobą cukier, cukier wanilinowy, masło oraz żółtka i ucieraj składniki mikserem przez około 10 minut, do momentu uzyskania gładkiej masy. Następnie stopniowo, małymi porcjami dodawaj ser. Do powstałej masy serowej dodaj budynie i w dalszym ciągu cierpliwie ucieraj. Gdy masa serowa będzie gotowa, w osobnym naczyniu ubij sztywną pianę z białek i dodaj ją do masy serowej. Pamiętaj, by robić to delikatnie, aby zachować jak największą puszystość masy! Umyj rodzynki, odsącz je i osusz, a następnie oprósz mąką i wsyp do masy. Blaszkę do ciasta lub tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej masę serową. Rozgrzej piekarnik do 150-160 st. C, wstaw ciasto i piecz przez 90 minut. W zależności od Twojego smaku, sernik możesz upiec na kruchym spodzie, a jego wierzch przyozdobić kratką z kruchego ciasta. Smacznego!
Cukier, cukier wanilinowy, masło i żółtka ucieraj mikserem 10 minut.
Następnie małymi porcjami dodawaj ser. Do masy serowej dodaj budynie i dalej ucieraj.
Ubij pianę z białek na sztywno i połącz z masą serową.
Rodzynki umyj odsącz i oprósz mąką. Połącz z masą serową.
Blaszkę lub tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej masę serową.
Rozgrzej piekarnik do 150-160 st.C, wstaw ciasto i piecz 90 minut.
Sernik możesz upiec na kruchym spodzie, a na wierzchu zrobić kratkę z ciasta kruchego.
Magda
Pozdrawiam