Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Szarlotka to jedno z najbardziej ulubionych ciast. Doskonale smakuje szczególnie w okresie jesienno-zimowym z kubkiem gorącej herbaty lub szklanką mleka. Uwielbiamy ją za idealny balans słodkości i kwaskowości, a także za chrupkie ciasto rozpływające się w ustach. Jeśli Ty też jesteś miłośnikiem pachnącej jabłkami szarlotki, koniecznie poznaj nasz przepis na szybkie, proste ciasto!
Przepis na prostą szarlotkę z olejem
Przygotowanie szarlotki biszkoptowej z olejem z naszego przepisu jest bardzo łatwe i nie powinno sprawić trudności nawet początkującym w kuchni. To, czego potrzebujesz to na pewno dobrej jakości jabłka (najlepiej winne, soczyste i lekko kwaśne), jajka, cukier, mąkę, olej oraz proszek do pieczenia. W pierwszej kolejności w wysokiej misce wymieszaj dokładnie jajka z cukrem - do tego celu najlepiej jest użyć miksera. Następnie dodaj przesianą wcześniej mąkę, proszek do pieczenia, a na samym końcu olej. Ostatnią czynnością jest dodanie pokrojonych w kostkę jabłek oraz posypanie placka odrobiną cynamonu. Całość wylej na tortownicę wyłożoną papierem lub posmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą, piecz w 180 stopniach przez około 35 minut do czasu, aż szarlotka stanie się rumiana, a spód będzie w pełni upieczony. Pyszny, aromatyczny placek gotowy!
Szarlotka na ucieranym cieście z olejem – jakie jabłka dodać?
Szarlotka z olejem zamiast masła to bardzo popularne ciasto, które przygotowywane jest na wiele okazji. Aby smakowało wszystkim, niezbędne jest zastosowanie wysokiej jakości składników. Znaczenie ma nie tylko jakość wykorzystanej do wypieku mąki, jajek czy świeżość proszku do pieczenia, ale przede wszystkim jabłek. To właśnie owoce w połączeniu z cynamonem nadają charakterystyczny smak i aromat biszkoptowej szarlotce. Jakich jabłek użyć? Najlepsze są odmiany o naturalnej kwasowości, którą przełamuje dodatek cukru w cieście. Warto wybierać twarde, kwaśne jabłka pozbawione przebarwień i plam na skórce. Jako składnik szarlotki doskonale sprawdzą się odmiany, takie jak Szara Reneta, Antonówka, soczyste jabłka Champion, Ligol czy miękkie i kruche Papierówki. Wymienione jabłka najlepiej smakują w wypiekach, nabierając intensywności po zapieczeniu.
Nie masz pomysłu na szybkie, smaczne i aromatyczne ciastko, które pokochają Twoi goście? Postaw na sprawdzoną szarlotkę na ucieranym cieście z olejem! Takiemu deserowi nikt się nie oprze! Wykorzystaj nasz prosty przepis - życzmy smacznego!
Jajka miksujemy i dodajemy cukier nadal miksując. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i olej, nadal miksujemy.
Jabłka obieramy i kroimy w kostke dodajemy do ciasta.
Ciasto wylewamy na tortownice wyłozoną papierem do piecznia.
Pieczemy 35 minut w 180 stopniach.
Hanna