Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Biała kiełbasa to wielki przysmak, który najczęściej ma znaczne lepszy skład i smak w porównaniu z innymi tego typu wyrobami. Warto po nią sięgać, zwłaszcza że można przygotować ją na wiele sposobów. Biała kiełbasa pieczona z musztardą i piwem jest jednym z nich, w tym wydaniu zadowoli nie tylko amatorów mięs, ale także złocistego trunku!
Biała kiełbasa pieczona w piwie, musztardzie i miodzie - w jaki sposób ją przygotować?
Biała kiełbasa może być podana w różnej formie, najbardziej popularną wersją jest jej gotowanie (parzenie). Warto jednak urozmaicić menu i podać ją inaczej, niż w klasycznej wersji. Pieczona biała kiełbasa sprawdzi się idealnie w marynacie z musztardy i piwa. Przygotowanie tego dania zajmuje niewiele czasu, a potrzebne składniki nie są szczególnie wyszukane. Do zrobienia tego niepowtarzalnego w smaku dania, potrzebujemy białej kiełbasy surowej, miodu, musztardy, odrobiny piwa, cebuli, oleju, chili oraz soli. Pracę zaczynamy od obrania i pokrojenia cebuli w cienkie półplasterki, a następnie podsmażenia jej i doprawienia solą na rozgrzanym oleju. W kolejnym kroku należy przełożyć cebulę do naczynia żaroodpornego, dodać chili, wymieszać i nałożyć surową białą kiełbasę. Nie trzeba rozdzielać pętek, ale każdy kawałek powinien zostać nakłuty wykałaczką w kilku miejscach. Następnie należy wymieszać miód z musztardą i gotową mieszanką posmarować kiełbasę, dolewając do naczynia odmierzoną ilość jasnego piwa. Wyżej wymienione czynności nie powinny zająć więcej niż 20 minut. Ostatnim etapem jest pieczenie w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Od czasu do czasu warto polać kiełbasę sosem powstałym przy pieczeniu. Biała kiełbasa pieczona w musztardzie francuskiej to idealny smak oraz aromat, który zadowoli nawet najbardziej wymagającego smakosza!
Tak przygotowaną pieczoną białą kiełbasę, podawaj na ciepło, najlepiej ze świeżym pieczywem. Spróbuj też przepisu z Niemiec na kiełbasę z jarmużem w stylu północnoniemieckim. Smacznego!
Prosto i na każdą okazję - biała kiełbasa pieczona w musztardzie
Biała kiełbasa sprawdzi się idealnie, zarówno na co dzień, jak i od święta. Bez niej, ciężko wyobrazić sobie syto zastawiony wielkanocny stół. Biała kiełbasa pieczona w musztardzie i miodzie, to świetny pomysł na rodzinne przyjęcie, albo prosty i sprawdzony pomysł na obiad. Szybkość przygotowania, wykwintny smak oraz uniwersalność tego dania sprawia, że biała kiełbasa króluje na stołach Polaków, kusząc swoim aromatem i smakiem wszystkich zasiadających do posiłku. Warto wspomnieć, że biała kiełbasa, choć wpisała się w tradycyjną polską kuchnię, została wynaleziona w Niemczech. Nasza Polska receptura znacznie różni się od pierwowzoru, jednak wielokrotnie została ona doceniona przez odwiedzających nasz kraj. Mówi się, że to właśnie Polska jest niekwestionowanym liderem w produkcji białej kiełbasy. My zgadzamy się z tym zdaniem i zapraszamy do wypróbowania przepisu.
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Cebulę obierz, pokrój w cienkie półplasterki i podsmaż na rozgrzanym oleju. Posól ją od razu po wrzuceniu na patelnię.
Dodaj chili, wymieszaj i przełóż usmażoną cebulę do naczynia żaroodpornego. Na niej ułóż kiełbasę - nie rozdzielaj pętek, ale każdy kawałek nakłuj w kilku miejscach np. wykałaczką.
Do naczynia dolej piwo. Musztardę wymieszaj z miodem i posmaruj nimi kiełbasę.
Piecz całość 30-40 minut w temperaturze 180°C , co jakiś czas polewając kiełbasę sosem powstałym podczas pieczenia.
Przygotowane danie serwuj z dodatkiem Sosu chrzanowgo WINIARY.