Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Mąkę przesiej wraz z solą przez sito na stolnicę, dodaj pokrojone w kostkę schłodzone masło i wyciągnięte z lodówki jajko.
Zagniataj palcami, jeżeli ciasto nie będzie się kleiło dodaj łyżkę wody. Zagniataj ciasto do momentu, aż będzie gładkie, ale nie za długo, bo będzie twarde. Zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na 30 minut.
Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i wyłóż nim formę do pieczenia, łącznie z bokami. Nakłuj ciasto równomiernie widelcem i wstaw ponownie do lodówki do momentu aż nagrzejesz piekarnik do 180 stopni.
Podpiecz spód ciasta pod obciążeniem około 20 minut, aż się lekko zarumieni. Następnie je ostudź, dobrze wystudzone ciasto nie chłonie wilgoci z farszu.
Kurczaka pokrojonego w paski podsmaż na oliwie z cebulą i czosnkiem pokrojonymi w kostkę.
Dopraw delikatnie solą i pieprzem, następnie dodaj POMYSŁ NA spaghetti Carbonara WINIARY rozmieszany ze śmietanką.
Tak przygotowany farsz wyłóż na podpieczonym spodzie. Na wierzch zetrzyj ser mozzarella.
Zapiekaj w piekarniku przez 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Podawaj z dużą ilością natki pietruszki lub świeżym oregano.
Beata