Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa z ciecierzycy to danie, które ugotujecie w zaledwie 30 minut! Ciecierzyca z puszki nie wymaga wcześniejszego namaczania, co znacznie skraca czas przygotowania całej potrawy. Do gotowania zupy z ciecierzycy zwykle używamy cieciorki pochodzącej z ekologicznych upraw z Włoch (podobnie z pomidorami) - do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością. Jeśli szukacie pomysłu na pożywne danie, które szybko przyrządzicie po powrocie z pracy, koniecznie dodajcie przepis na zupę z ciecierzycy do ulubionych.
Historia ciecierzycy jest niezwykle długa. Roślina ta była spożywana przez starożytnych Greków i Rzymian. Była jednym z podstawowych produktów w ich diecie. Nadal tak jest w wielu krajach o suchym klimacie np. w Indiach, skąd pochodzi około 80% światowej produkcji cieciorki. Równie chętnie jadana jest w Hiszpanii czy krajach Ameryki Południowej, gdzie przygotowuje się z niej pikantne zupy i pożywne potrawki.
Cieciorka ma szerokie zastosowanie w kuchni. Roślina ta jest najpopularniejszym strączkiem zaraz po fasoli i grochu. Jest ona niezwykle popularna w krajach basenu Morza Śródziemnego. Jest składnikiem m.in. hummusu, czyli pasty z ciecierzycy i sezamu, uwielbianej zarówno przez osoby na diecie roślinnej, jak i zwykłej. Zawsze warto mieć puszkę ciecierzycy w swojej spiżarni- jest to bardzo sycący dodatek do sałatek czy farszów. Z jej zmielonych ziaren wytwarzana jest mąka, która świetnie skleja ciasto, więc podczas przygotowywania placuszków przy jej użyciu nie trzeba dodawać jajek. Wspaniałym pomysłem jest dodanie cieciorki do zupy.
Zupa z ciecierzycy z puszki to danie przepyszne, proste w przygotowaniu oraz pełne zdrowych warzyw. Do jej przygotowania wystarczy jeden garnek, a z jej ugotowaniem poradzi sobie nawet osoba, która nigdy nie była w kuchni. Ciężko się nie zakochać w tej zupie- nie dość, że smaczna, to jeszcze szybka i na każdą kieszeń. Aby ją przyrządzić, wystarczy podsmażyć cebulę i czosnek na oliwie. Stanowi to dobry początek pod aromatyczną potrawę. Następnie należy obrać i pokroić warzywa- marchewki w plasterki, a ziemniaki w kosteczki. Kolejnym krokiem jest ich podsmażenie. Koniecznie muszą towarzyszyć im przyprawy- kurkuma oraz słodka i ostra papryka. Do smażonych warzyw dodajemy wodę i cierpliwie czekamy, aż wszystkie zmiękną. Pod koniec gotowania dodajemy cieciorkę, pomidory i tymianek. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do zupy idealnie będzie pasować pieczywo- zwykłe grzanki albo chlebek czy bułeczki czosnkowe. Możemy udekorować potrawę listkami pietruszki lub innego zioła. Smacznego!
Zupa meksykańska z kurczakiem i czekoladą
Tajska zupa z kukurydzy na mleku kokosowym
Zielona zupa z pora z fasolką szparagową, groszkiem i brokułami
Cebulę i czosnek obrać, zeszklić na rozgrzanej oliwie.
Marchewkę i ziemniaki obrać. Marchewkę pokroić w plasterki, ziemniaki w kostkę. Dodać z przyprawami (oprócz tymianku) do podsmażonej z czosnkiem cebuli. Delikatnie podsmażyć.
Przesmażone warzywa zalać ok. 700 ml wody, gotować aż wszystkie warzywa zmiękną.
Pod koniec gotowania do zupy z ciecierzycy dodać pomidory, cieciorkę oraz tymianek. Gotować jeszcze przez kilka minut.
Zupę z ciecierzycy doprawić solą i pieprzem do smaku.
Beata