Potrawa rodem z Teksasu, czyli żeberka w sosie BBQ z piekarnika! Sekretem jej wybornego smaku jest sos amerykański BBQ. Żeberka wieprzowe w sosie idealnie skomponują się z pieczonymi ziemniaczkami doprawionymi rozmarynem.
Czym jest sos barbecue, czyli BBQ? To mniej lub bardziej gęsty sos, który pierwotnie powstał jako dodatek do potraw z grilla. Dzisiaj używa się go nawet podczas rodzinnych obiadów lub jako przyprawę podczas pieczenia mięsa. Ma on rdzawo-brązowy kolor i bardzo wyrazisty smak. Jest on raczej słodki, ale przebija się bardzo wyraźny aromat wędzonki. Ma w sobie nutę ostrości i kwasoty. Główne składniki sosu BBQ to: przecier pomidorowy lub keczup, ocet winny, melasa lub cukier trzcinowy oraz coś, co nadaje wędzony aromat. Może to być płynny dym, aromat dymu wędzarniczego lub po prostu papryka wędzona. Nie ma określonego przepisu na ten sos, a wielu mistrzów kuchni trzyma go w sekrecie. Często dodają oni do sosu niezwykłe składniki, takie jak bourbon, rodzynki bądź kawa. Jedno jest pewne - sos barbecue to obowiązkowy dodatek do pieczonego mięsa, ponieważ sprawdzi się i na talerzu, i w piekarniku jako marynata. Jest tak w przypadku naszych żeberek!
Przygotowanie dania rozpoczynamy od umycia i oczyszczenia żeberek. Musimy podzielić je na mniejsze porcje i doprawić solą i pieprzem. Następnie dodajemy mielony czosnek, cebulę i paprykę słodką. Należy dokładnie wmasować przyprawy w mięso, aby nabrało cudownego aromatu. Potem smarujemy je sosem BBQ i odstawiamy do lodówki. Minimalny czas przebywania mięsa w lodówce to pół godziny, ale może też tam spędzić całą noc. Kiedy żeberka się zamarynują, przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Pieczemy je przez godzinę pod przykryciem, a następnie otwieramy naczynie i pieczemy kolejne kilkadziesiąt minut, aż mięso będzie miękkie i odchodzące od kości. Dobrym nawykiem jest posmarowanie ich sosem BBQ WINIARY piętnaście minut przed końcem pieczenia- skarmelizowana skórka doda jeszcze więcej aromatu. Po wyjęciu mięsa z piekarnika doprawiamy je solą, pieprzem i octem. Podajemy je z sosem BBQ i ziemniaczkami lub frytkami - po amerykańsku!
Jeśli szukasz czegoś wybornego na obiad lub kolację, to żeberka pieczone w sosie BBQ będą idealne. Są niezwykle kruche i aromatyczne, a ich jedzenie to sama przyjemność. Półtorej godziny przygotowywania zaowocuje niezwykłym daniem, które zachwyci domowników i gości. Przepis na żeberka w sosie BBQ nie jest skomplikowany, dlatego powinna sobie z nim poradzić nawet osoba niemająca zbyt wielkiego doświadczenia w kuchni. Miłego gotowania!
Ania