Pasztet z soczewicy jest znacznie zdrowszą alternatywną dla mięsnego dania, którą jesteś w stanie przygotować w łatwy sposób już w 1,5 godziny. Wydaje Ci się, że to wciąż zbyt dużo czasu? Weź pod uwagę fakt, że taki pasztet wegetariański możesz jeść przez wiele dni, a nawet zamrozić. Dzięki temu będziesz mieć gotowych kilka lub kilkanaście posiłków. No to zaczynamy! Od czego? Oczywiście od przygotowania składników. Będziesz potrzebować w proporcjach przedstawionych powyżej: soczewicy, marchewki lub dyni, mleka krowiego lub roślinnego, curry, soli, pieprzu, korzenia pietruszki, cebuli, ryżu, bułki tartej, mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej i oliwy z oliwek.
Pasztet z soczewicy — jak przygotować?
Przygotowanie pasztetu z soczewicy zaczynamy od umycia i obrania warzyw. Następnie marchewkę oraz korzeń pietruszki należy zetrzeć na tarce i przełożyć do garnka z Bulionem warzywnym WINIARY. Całość powinna się gotować przez 10 minut. Następnie czas na ugotowanie soczewicy w wodzie z solą i oliwą. Odpowiednią miękkość uzyska po ok. 15 minutach. Kolejny krok to podsmażenie cebuli — również z dodatkiem oliwy. Następnie należy połączyć ją z wcześniej ugotowaną soczewicą, marchewką i pietruszką, dodać przyprawy, dokładnie wymieszać i zaczekać do ostygnięcia. Dopiero kiedy masa będzie zimna, dodaje się do niej bułkę tartą oraz mąkę (ziemniaczaną lub kukurydzianą) i ponownie dokładnie miesza. Jeśli jest ona zbyt gęsta, wówczas można do niej dolać mleko. Teraz czas już tylko na wysmarowanie keksówki olejem, wysypanie jej bułką tartą, przełożenie do niej masy oraz wyrównanie pasztetu. Całość należy piec przez 60 minut w rozgrzanym do 180°C piekarniku.
Pasztet wegetariański — unikalny smak na każdą okazję
Dzięki zastosowaniu dużej ilości warzyw, taki wegetariański pasztet to prawdziwa bomba witaminowa. Ma także w swoim składzie cenne makroskładniki, ponieważ soczewica jest bardzo dobrym źródeł białka na diecie jarskiej. Jednak poza wartościami odżywczymi jest jeszcze coś, co sprawia, że koniecznie musisz wypróbować ten przepis. To niezwykły smak, który na długo pozostaje w pamięci. Jeśli zdecydujesz się go spróbować, z pewnością nie raz do niego wrócisz! A nadarzy się do tego co najmniej kilka okazji, ponieważ taki pasztet z soczewicy świetnie sprawdza się jako pasta do kanapek, dodatek do roślinnych bowli, a także w wersji solo! Nic nie stoi na przeszkodzie, aby odkroić gruby plaster i rozkoszować się tym przepysznym smakiem!