Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Piekarnik rozgrzej do 200°C.
Buraki umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę posiekaj drobno razem z czosnkiem (ten ostatni możesz przecisnąć przez praskę).
Kaszę jaglaną przelej wrzątkiem na sitku, żeby pozbyć się nadmiaru goryczki i ugotuj w szklance wody na małym ogniu przez ok. 20 minut, dodaj pół kostki bulionu warzywnego WINIARY.
Buraki, cebulę, czosnek i kaszę wymieszaj w misce. Dodaj jajko, łyżkę oleju, sok z cytryny, posiekaną natkę pietruszki i podprażone wcześniej nasiona słonecznika. Wymieszaj.
Z gotowej masy formuj burgery średnicy bułki, o grubości kciuka. Połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez ok. 15-20 minut z każdej strony.
Z gotowych kotletów skomponuj burgera – lekko podpiecz bułkę, dół posmaruj Majonezem Dekoracyjnym WINIARY, na nim połóż kotleta buraczano-jaglanego, następnie Twoje ulubione dodatki – na przykład pomidora, paprykę, sałatę, kiszone ogórki i kiełki. Wykończ Ketchupem łagodnym WINIARY.