Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Przepis na Lasagne to propozycja nie tylko dla smakoszy włoskich makaronów. Jest to pyszne i bardzo sycące danie, które doceni cała rodzina. Połączenie mielonego mięsa z pomidorowym sosem okaże się ciekawym urozmaiceniem codziennych obiadów, jak i tych pasujących na leniwy weekend. Podpieczony ser mozzarella przekona każdego!
Jeśli jeszcze nigdy to danie nie gościło w Twojej kuchni, czas to zmienić. Wydaje Ci się, że przepis na lasanie jest bardzo skomplikowany i czasochłonny? Nic bardziej mylnego. To proste, ale bardzo smaczne i pożywne danie, które zaskoczy Twoich najbliższych. Dzięki naszemu przepisowi na lasanie przekonasz się, że przygotowanie tego dania jest niezwykle łatwe!
Cebulę, marchew, seler i pietruszkę umyj, pokrój w drobną kostkę i zetrzyj na tarce. Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż na niej cebulę. Po kilku minutach dodaj także pozostałe warzywa. Następnie smaż przez około 5 minut.
Przełóż warzywa do miski, na tę samą patelnię wrzuć mięso mielone i dodaj do niego sól oraz pieprz. Smaż aż do uzyskania rumianego koloru, regularnie mieszając. Następnie dodaj przygotowane wcześniej warzywa i zalej całość sosem pomidorowym. W naczyniu żaroodpornym układaj naprzemiennie płaty makaronu do lasagne, 1/3 sosu i startą na grubej tarce mozzarellę. Ostatnia warstwa to porcja sosu posypanego serem mozzarella. Tak przygotowaną zapiekankę przełóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekaj przez około 45 minut. Podawaj na ciepło. Oto sprawdzony przepis na pyszną lasanie!
Jedną z zalet lasagne jest fakt, że jest bardzo sycące. Dzięki temu jest to idealna propozycja na obiad na dwa dni. W przepisie na lasanie możesz też wykorzystać mięso wieprzowe lub drobiowe.
Wypróbuj nasz przepis na lasagne, która oczaruje całą Twoją rodzinę.
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Mięso podsmaż na oliwie.
Dodaj Sos Boloński WINIARY, wymieszaj i gotuj przez 10 minut.
Makaron do lasagne podgotuj we wrzącej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przez kilka minut.
Przygotuj sos beszamelowy - w rondelku rozgrzej masło, dodaj mąkę, podsmaż przez minutę. Dodaj mleko i zamieszaj. Zagotuj i dopraw do smaku.
W naczyniu do pieczenia położ warstwę beszamelu, potem kolejno: makaron lasagne, sos z mięsem, ser. Powtórz te kroki dwa razy.
Na sam wierzch połóż warstwę sosu beszamelowego i posyp serem.
Piekarnik rozgrzej do 180°C i wstaw naczynie. Lasagne zapiekaj przez około 30-35 minut.