Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Spore ziemniaki podobnej wielkości umyj dokładnie i osusz. Nie obieraj.
Przy pomocy ostrego noża natnij ziemniaki w poprzek w odstępach ok. 0,5 centymetrowych, ale nie do końca ziemniaka.
Przy pomocy pędzelka albo ręcznika papierowego natrzyj ziemniaki olejem rzepakowym albo oliwą, możesz też włożyć w szparki kawałki masła. Posól i popieprz.
Włóż ziemniaki do brytfanki i piecz ok. 45-60 minut (w zależności od wielkości ziemniaków), aż ziemniaczki będą zarumienione.
Wyjmij z piekarnika, włóż kawałki sera w ziemniaki i włóż z powrotem na ok. 5 minut, aż ser się pięknie roztopi.
W międzyczasie na patelni podsmaż szynkę lub boczek, pokrojone w kostkę i zrób sos czosnkowy (wymieszaj składniki), posiekaj też szczypiorek.
Ziemniaki wyjmij z piekarnika i podawaj posypane skwareczkami, z sosem i szczypiorkiem.
Eliza