Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wiśnie (świeże lub mrożone) wrzucamy na patelnię, wsypujemy dwie łyżki cukru i łyżeczkę cukru waniliowego. Smażymy tak długo, aż sok, który zbierze się pod wiśniami zacznie gęstnieć. Przesmażone wiśnie studzimy na sitku.
Mąkę dokładnie siekamy z masłem. Pokruszone drożdże rozprowadzamy z łyżką cukru i szklanką kwaśnej śmietany.
Posiekaną mąkę łączymy z rozmieszanymi drożdżami. Dodajemy dwa jajka, sól i zagniatamy ciasto.
Gotowe ciasto dzielimy na 4-5 części. Każdą część rozwałkowujemy na blacie podsypanym mąką i kroimy na 8 trójkątów.
Na krawędzi każdego kawałka nakładamy wiśnie i całość zawijamy w kształt rogalika. Przygotowane rogaliki pieczemy na blaszce wysmarowanej tłuszczem, w temperaturze ok. 175 stopni przez 20-25 minut.
Gotowe rogaliki polewamy lukrem z cukru pudru i odrobiny wody.