Zupa fasolowa z kiełbasą to bardzo uniwersalna potrawa, ponieważ możesz ją przygotować zarówno na co dzień, na uroczysty obiad, jak i spotkanie wielkanocne. Ta zupa jest znana w wielu różnych zakątkach Europy, a na terenie Polski ma swoich zwolenników wśród osób w każdym przedziale wiekowym.
Zupa fasolowa z kiełbasą - prosto, szybko, smacznie i na każdą okazję
Zupa fasolowa na kiełbasie zachwyca prostotą przygotowania, niesamowitym aromatem oraz wyjątkowym smakiem. Możesz ją przygotować w bardzo krótkim czasie, a przy okazji masz pewność, że Twoi goście po prostu nie będą chcieli odejść od stołu. Przepis na zupę fasolową z kiełbasą i boczkiem nie jest zbyt skomplikowany. Całość rozpoczynamy od opłukania fasoli oraz umieszczeniu jej w garnku. Następnie powinieneś zalać ją wodą i pozostawić w takiej postaci przez co najmniej kilka godzin.
Po namoczeniu fasoli zabierz się za wylanie wody, w której znajdowała się fasola oraz zalanie jej świeżą wodą. Dodaj również swoje ulubione przyprawy, wśród których nie powinno zabraknąć m.in. mielonego czarnego pieprzu, soli, granulowanego czosnku, liścia laurowego oraz ziela angielskiego. Fasolę gotuj przez około 30 minut. Kolejnym krokiem jest dodanie ziemniaków, pietruszki oraz marchewki (warzywa pokrój w kostkę), a następnie całość gotuj pod przykryciem do momentu, aż warzywa staną się miękkie. Pozostało Ci podsmażyć odrobinę boczku, a po zdjęciu z patelni dodajesz do niego cebulę i kiełbasę. Całość możesz doprawić słodką lub wędzoną papryką. Podsmażony boczek, kiełbaskę i cebulę dodaj do gotującej się fasoli z warzywami i wymieszaj to z koncentratem pomidorowym. Zupa fasolowa z kiełbasą i ziemniakami powinna być gotowana jeszcze przez kilka minut, a na koniec dopraw ją majerankiem i podawaj. Smacznego!
Zupa fasolowa z kiełbasą i ziemniakami - smak, od którego nie będziesz w stanie się oderwać
Fasolowa z kiełbasą to jedna z najbardziej popularnych potraw, która regularnie pojawia się na wielkanocnych stołach. Nie powinno Cię to dziwić, ponieważ przepis na zupę fasolową z kiełbasą i boczkiem nie należy do najtrudniejszych, a całość przygotujesz bez większych problemów, szybko i prosto. Zupa fasolowa z kiełbasą i boczkiem to gwarancja niepowtarzalnego aromatu i smaku, od którego nie będziesz w stanie się oderwać. Ta zupa trafi w kulinarne upodobania/preferencje Twoich gości, niezależnie od ich wieku, doprowadzając do tego, że każde spotkanie rodzinne będzie się toczyć w dużo przyjemniejszej atmosferze. Od tej pory zadbasz o to, aby każdy gość wyszedł z Twojego domu w stu procentach najedzony i usatysfakcjonowany.
Masz ochotę na aromatyczne dania z boczkiem? Oto nasze smakowite propozycje:
Zupa krem ze szparagów z boczkiem
Zupa fasolowa z puszki na boczku
Barszcz biały z ziemniakami
Żurek po śląsku
Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami i kiełbasą
Grochówka wojskowa
Zupa wiejska z kapustą, boczkiem i kiełbasą
Teresa