Przekąski czy dania główne na imprezie lub innej uroczystości nie mogą być nudne. Jeśli to my, wyprawiamy przyjęcie domowe, to musimy także własnoręcznie zadbać o obowiązujące menu. Co do zasady, powinno być ono maksymalnie zaskakujące, a także skonstruowane w taki sposób, by dopasowało się do potrzeb absolutnie każdego uczestnika uroczystości. Wobec tego jako jedną z głównych pozycji warto zaserwować danie rodem z Meksyku, którym jest marynowana wieprzowina. Mięso to przygotowuje się w prosty sposób, gdyż nie jest ono zbyt wymagające. Dodatkowo, wieprzowina po meksykańsku może być serwowana na różne sposoby. Wystarczy umieścić ją na środku stołu, a dookoła postawić różnorodne dodatki. Nasi goście samodzielnie będą mogli je ze sobą skomponować, co sprawi, że każda fiesta będzie niezapomniana i po prostu smaczna.
Wieprzowina po meksykańsku - kwintesencja smaku zamknięta w marynacie
Mięso wieprzowe samo z siebie nie jest skarbnicą wyrazistego i unikalnego smaku. Raczej jest ono względnie uniwersalne, a to z kolei sprawia, że tym smakiem można manewrować i go znacznie ulepszyć. Marynowana wieprzowina po meksykańsku jest na to idealnym przykładem. Jednak jak sama nazwa wskazuje, kluczem do sukcesu jest tu przygotowanie ostro-kwaśnej marynaty, która odda cały smak do kawałków soczystej wołowiny. Przygotowuje się ją na bazie kilka składników, gdzie oprócz wyselekcjonowanych przypraw najważniejszą rolę odgrywają papryczki habanero oraz skórka z pomarańczy Jej lekko kwaśny posmak wspaniale przełamuje ostrość papryczek. Pamiętajmy, że wieprzowina ma przesiąknąć smakiem i aromatem, a co za tym idzie, powinna się ona marynować w lodówce przez co najmniej 3 godziny, a najlepiej przez całą noc. Przed pieczenie, pamiętajmy także o wyłożeniu naczynia żaroodpornego liśćmi bananowca. One również gwarantują niezapomniane doznania smakowe.
Marynowana wieprzowina po meksykańsku - z czym ją podawać?
Marynowana wieprzowina po meksykańsku to idealna
przekąska na imprezę. Warto serwować ja w towarzystwie frytek, a także tortilli oraz posiekanych warzyw. Jeśli jednak mamy na to ochotę, to wieprzowina po meksykańsku może stać się także głównym daniem obiadowym. Wystarczy zaserwować ją w towarzystwie ryżu lub nawet pieczonych ziemniaczków. Dodać do tego możemy zestaw surówek lub popularny, meksykański sos
guacamole. Jeśli marynowana wieprzowina jest zbyt pikantna, wówczas wystarczy na talerzu podać łyżkę śmietany lub jogurtu greckiego.