Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Choć gulasz stanowi tradycyjne danie kuchni węgierskiej, doczekał się wielu nowych odsłon, które nieco lepiej pasują do współczesnego stylu życia. Ciekawą alternatywą dla klasyki jest przepis na gulasz z indyka. Mięso drobiowe ma dużo białka i niewiele tłuszczu, więc jest idealnym rozwiązaniem dla osób dbających o linię i zdrowie. Podsmażana cebulka, pikantny akcent papryczki chili w połączeniu z POMYSŁEM NA… Gulasz WINIARY stworzą pyszne danie na co dzień i od święta.
Gulasz z piersi indyka nie wymaga szczególnych zdolności kulinarnych ani poświęcenia dużej ilości czasu. Przygotuj większą porcję, by mieć smaczny obiad na dwa dni. Na początek pokrój mięso w kostkę. Cebulki obierz i również pokrój w kostkę, po czym podsmaż razem z drobiem. Sos z indyka wykończysz, dodając POMYSŁ NA… Gulasz WINIARY. Do pół litra wody wsyp zawartość torebki, a następnie dokładnie wymieszaj i wlej do gotującego się mięsa.
Całość duś jeszcze przez około 50 minut. Na koniec dopraw gulasz z mięsa indyka posiekaną świeżą papryczką chili. Podawaj z ziemniakami – mogą być gotowane, podsmażone lub w formie puree. Gulasz świetnie smakuje też z pieczywem. Jego smaku dopełni łagodna surówka z białej kapusty, kukurydzy i ananasa lub klasyczna zielona sałata z odrobiną śmietany.
Mięso pokrój w kostkę.
Cebule obierz, pokrój w kostkę, podsmaż na oleju razem z mięsem.
POMYSŁ NA… wsyp do 0,5 litra zimnej wody, dokładnie wymieszaj i połącz z mięsem.
Duś przez około 50 minut.
Dopraw posiekaną papryczką chilli.
Tomasz