Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Carbonara to włoski sos do makaronu, który powstaje na bazie jajek. Oryginalnie do sosu carbonara używało się także podgardla, jednak gdy przepis rozpowszechnił się poza Włochami, lokalne kuchnie zaczęły dopasowywać go do swoich preferencji i w Polsce podgardle najczęściej zastępowane jest boczkiem. Innym często dodawanym składnikiem, którego brakuje w oryginalnej recepturze jest śmietana. Choć wersja ze śmietaną budzi pewne kontrowersje, to właśnie taką dziś proponujemy – zobaczcie nasz przepis na carbonara z penne.
Aby przygotować carbonara z penne , zacznij od pokrojenia w kostkę cebuli oraz boczku. Roztop na patelni łyżkę masła i podsmaż na niej składniki. Gdy będą gotowe, przełóż do rondla i zalej śmietaną z dodatkiem żółtek i zielonej pietruszki. Całość duś na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje.
Pamiętaj, by sos cały czas mieszać. Pod koniec dodaj sól i świeżo mielony pieprz. Ugotuj makaron penne według przepisu na opakowaniu, odcedź, polej sosem i posyp startym parmezanem. Carbonara z penne gotowa!
Choć sos carbonara najczęściej podawany jest z makaronem spaghetti, to wersja carbonara z penne także jest pyszna. Makaronowe rurki są z pewnością bardziej poręczne w jedzeniu i lepiej sprawdzą się, jeśli obiad zamierzamy zabrać ze sobą np. do pracy.
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Boczek i obraną cebulkę drobno kroimy w kostkę.
Wkładamy wszystko na patelnię dodając łyżkę masła i przesmażamy na złocisty kolor. Przekładamy do rondelka.
Żółtka dobrze roztrzepujemy ze śmietaną, dodając natkę pietruszki. Wlewamy do rondelka z boczkiem i dusimy na wolnym ogniu, energicznie mieszając, aż sos zacznie gęstnieć. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
Makaron wymieszać z sosem, podać talerz i posypać startym parmezanem.
Gotujemy makaron według wskazań na opakowaniu. W międzyczasie przygotowujmy sos.
Jarosław