Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa strogonow z wołowiny to jedno z dań uwielbianych przez Polaków. Doskonale nadaje się do serwowania podczas organizowanego w domu przyjęcia w gronie najbliższych znajomych, niedzielnego obiadu z rodziną czy chociażby na co dzień. Odpowiednio przyrządzone zachwyca nie tylko smakiem, ale dzięki kolorowym warzywom — także wyglądem. Dodatek aromatycznych przypraw sprawia, że zapach wydobywający się z kuchni pobudza apetyt. Zupa jest bardzo treściwa, dlatego śmiało może być podawana zamiast posiłków składających się z dwóch dań. Skąd wywodzi się ta popularna potrawa? Z jakich składników powstaje zupa strogonow? Przepis wcale nie jest skomplikowany!
Zupa strogonow i jej rodowód
Wspomniana potrawa ma wiele nazw: strogonow, zupa Boeuf Stroganow, beef Strogonoff albo polędwica á la Stroganoff. Ta różnorodność wynika zapewne z połączenia w daniu rosyjskich i francuskich tradycji kulinarnych. Jego nazwa ma wywodzić się od XIX-wiecznego rosyjskiego rodu Stroganowów, a dokładniej — generała, ministra i gubernatora Aleksandra Grigorjewicza Stroganowa. Kto i w jakich okolicznościach miał jednak wymyślić tę zupę, nadal pozostaje w sferze domysłów. Jedno nie ulega dyskusji — strogonowowi trudno się oprzeć nawet w obecnych czasach!
Łatwy i szybki przepis na zupę strogonow
Jak łatwa w wykonaniu jest strogonow zupa? Przepis przez nas prezentowany nie przysporzy Ci żadnych problemów! Wystarczy niespełna 50 minut, by cieszyć się wybitnym smakiem tego dania przyrządzonego w domowym zaciszu. Jego podstawę stanowi wysokiej jakości polędwica wołowa i mięso wieprzowe z szynki. Należy je obrać z błon, a następnie pokroić w średniej wielkości kostkę. Dużą rolę odgrywają również świeże warzywa, w tym pieczarki, czerwona oraz żółta papryka, cebula biała i czerwona, a także aromatyczny czosnek. Odpowiednio pokrojone warzywa wrzuca się do garnka, w którym podsmażane jest mięso. W dalszej kolejności całość posypuje się przyprawami do smaku — kurkumą, ostrą i słodką papryką, solą, pieprzem. Dla podkreślenia walorów warto dorzucić odrobinę ziela angielskiego oraz liść laurowy. Po kilku minutach składniki należy zalać bulionem i tak gotować na małym ogniu, aż warzywa i mięso nie staną się miękkie. Na koniec wystarczy już tylko dodać dwa opakowania Pasty z Pomysłem na... Zupę pomidorową WINIARY. Opcjonalnie do garnka można dolać odrobinę śmietany 30%, aby nadać daniu kremowej konsystencji. Tak przygotowaną potrawę można podać z ryżem, chlebem lub bez dodatków — wedle uznania. Życzymy smacznego!
Szukasz więcej przepisów na dania jednogarnkowe?Zobacz między innymi:
Zupa z ciecierzycy z kiełbasą
Zupa gulaszowa z pieczarkami
Zupa fasolowa z boczkiem i ziemniakami
Leczo z kurczakiem
Zupa meksykańska z fasolką
Zupa gulaszowa z kluseczkami
Włoska zupa z soczewicy na białym winie
Kwaśnica z prażokami
Zupa afrykańska
Mięso umyć, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki.
Pieczarki obrać, umyć, pokroić w plasterki. Papryki umyć i pokroić w paski lub nieduże prostokątne kawałki. Cebulę i czosnek obrać – cebulę pokroić w krążki, czosnek w cienkie paseczki.
Na dnie dużego garnka rozgrzać odrobinę oliwy. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić kawałki mięsa. Kiedy mięso zacnie się ścinać, dodać przygotowane warzywa. Wsypać przyprawy.
Całość krótko podsmażyć – często mieszając, a następnie zalać bulionem.
Gotować na małym ogniu do miękkości wszystkich składników.
Pod koniec gotowania 2 opakowania Pasty z Pomysłem na... Zupę pomidorową WINIARY
Strogonow – dla uzyskania aksamitnej konsystencji, można dodatkowo zabielić śmietaną.
Podawać sam lub z dodatkami: ryżem czy chlebem.
Adam