Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wiosennie zrobiło się w mojej kuchni, pod pokrywkami garnków. W warzywniaku można już kupić pierwsze nowalijki. Choć pochodzą z upraw szklarniowych, cieszą oczy i smakują wyśmienicie, ale najlepiej na nowalijkowe szaleństwa kulinarne poczekać do maja, kiedy to pojawią się pierwsze warzywa gruntowe, także w moim ogródku.
Rozmyślając o warzywach, które za kilka miesięcy wyrosną w moim ogrodzie, poszłam na zakupy do warzywniaka i zaplanowałam z nich zupę bardzo wiosenną. Wiosenna zupa z rzodkiewką, co Wy na to? I to nie tylko z surową, choć taką użyłam do dekoracji, ale z gotowaną. Jedliście kiedyś taką? Ja po raz pierwszy i choć sceptycznie podeszłam do tego pomysłu, okazało się, że było warto. Wybrałam rzodkiewkę podłużną, nie była ostra, ciekawe, jak smakowałaby w zupie taka naprawdę z charakterem.
Ach, zapomniałabym… listki rzodkiewki możecie wykorzystać do przygotowania zupy rzodkiewkowej.
Smacznego!
Cebulę myję i drobno siekam. Na patelni roztapiam masło, dodaję cebulkę i duszę kilka minut pod przykryciem na małej mocy płyty (cebulka ma się zeszklić, ale nie zrumienić).
Ziemniaki i kalarepkę kroję w kostkę, dodaję do garnka z wrzącym wywarem, dodaję zeszkloną cebulkę i gotuję 15 minut. W tym czasie rzodkiewkę myję, kroję w plasterki. Umyte listki rzodkiewki można osuszyć, schować do lodówki i wykorzystać na drugi dzień do przygotowania zielonej zupy rzodkiewkowej.
Plasterki rzodkiewki dodaję do garnka z zupą (zostawiam kilka plasterków do dekoracji zupy na talerzach), gotuję chwilę, nie dłużej niż 5 minut, zestawiam garnek z płyty. Kiedy zupa lekko ostygnie, dodaję do garnka śmietanę zahartowaną łyżką zupy.
Zupę wiosenną podaję z jajkiem pokrojonym w plasterki lub w kostkę, posypaną świeżym szczypiorkiem, udekorowaną plasterkami świeżej rzodkiewki.