Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Trudno wyobrazić sobie Święta w polskim domu bez tradycyjnej sałatki jarzynowej. Zwykle podajemy ją w misce lub salaterce. Może tym razem warto wypróbować nowy, wyjątkowo efektowny sposób podania? Skorzystaj z naszej inspiracji i przygotuj wspaniały wiosenny tort sałatkowy z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY. Udekorowany zielonymi listkami i świeżymi warzywami może stać się głównym bohaterem rodzinnego spotkania! Poznaj nasz przepis na warstwowy tort warzywny!
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Przygotuj sałatkę jarzynową. Ugotuj jajka na twardo. 4 marchewki (jedną zostaw do dekoracji) i pietruszkę oczyść, umyj i ugotuj. Oddzielnie ugotuj obrane ziemniaki. Przestudzone warzywa, obrane jajka oraz kiszone ogórki pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Groszek odsącz z zalewy. Połącz wszystkie składniki i wymieszaj dokładnie z niewielką ilością Majonezu Dekoracyjnego WINIARY. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Odkrój skórki z kromek pieczywa.
4 kromki chleba ułóż na talerzu lub desce tak, aby tworzyły kwadrat. Na nich rozłóż równomiernie połowę przygotowanej sałatki. Wierzch posmaruj majonezem.
Na to połóż pozostałe kromki chleba i kolejną warstwę sałatki. Tak przygotowany tort posmaruj z wierzchu i po bokach Majonezem Dekoracyjnym WINIARY.
Przygotuj warzywa do dekoracji. Obraną surową marchewkę i świeży ogórek pokrój na wąskie paski przy pomocy obieraczki do warzyw. Rzodkiewkę pokrój w plasterki, a szparagi wzdłuż na połówki.
Boki tortu udekoruj pionowo ułożonymi szparagami i częścią kiełków.
Na wierzchu rozłóż pozostałe kiełki, rzeżuchę, paski z marchewki i ogórka oraz plastry rzodkiewki. Oprósz całość szczyptą pieprzu.