Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ciasto z rabarbarem to świetna propozycja na letnie dni! Owocowe, pyszne ciasto z kruszonką spełni oczekiwania nawet najbardziej wymagających łasuchów. Z powodzeniem możemy je zaserwować zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje, imprezy rodzinne i spotkania ze znajomymi. Jak przygotować ciasto z rabarbarem i kruszonką? O czym trzeba pamiętać?
Pyszne ciasto z rabarbarem
Warto wiedzieć, że ucierane ciasto z rabarbarem już od lat cieszy się sporą popularnością w polskich domach. Na uznanie zasługują tutaj sezonowe owoce, które pozwalają doskonale podkreślić aromat i smak dania. Jak przygotować ciasto tego typu? To zadanie nie jest trudne, dlatego nawet początkujące osoby sobie z tym poradzą. Oczywiście trzeba przygotować odpowiednią ilość rabarbaru, a następnie pokroić go na małe kawałki. Ucieramy masło z cukrem i dodajemy trochę soli. Następnie dodajemy jajka, ucierając ciasto przez cały czas. Przygotowaną mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i budyniem o smaku waniliowym. Tak połączone składniki mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy. Ostatnie etapy obejmują przygotowanie blachy do pieczenia, wylanie na niej ciasta i ułożenie umytego rabarbaru. Na wierzchu warto umieścić kruszonkę. Ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonką pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 175 stopni Celsjusza. Ciasto z powodzeniem udekorujemy cukrem pudrem, zgodnie ze swoimi oczekiwaniami.
Wyjątkowe ciasto
Nie każdy wie, że rabarbar to niezwykle cenna roślina. Ma oryginalny smak i sprawia, że stworzymy niezwykle smaczne niezapomniane ciasto dla siebie i bliskich. Jak widać, przygotowanie takiego ciasta nie zajmuje dużo czasu, a jego smak zachwyci każdego! Kiedy postawić na ucierane ciasto z rabarbarem? To doskonały wybór zarówno na co dzień dla całej rodziny, jak też na urodziny, imprezy rodzinne, spotkania z przyjaciółmi, czy nawet zabawy w plenerze. Ciasto tego rodzaju jest najlepszym dodatkiem do kawy, zwłaszcza w gorące, letnie dni. Nic więc dziwnego, że tak chętnie gości na stołach w naszych domach.
Ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonką jest często przygotowywane przez panie domu i profesjonalnych cukierników. Można je kupić w cukierni, jednak znacznie więcej radości daje samodzielne przygotowanie w zaciszu domowym. Jeśli chcemy szybko przygotować coś słodkiego do kawy, nie zapominajmy o tej propozycji. Rabarbar znajdziemy nie tylko w przydomowych ogródkach, lecz także w marketach i na targach warzywnych oraz owocowych.
Obrany rabarbar pokroić na 2 centymetrowe odcinki.
Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, dodać szczyptę soli. Dodawać po jednym jajku i ucierać chwilę po każdym kolejnym wbitym jajku. Wymieszać wcześniej przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem waniliowym WINIARY. Połączone składniki wymieszać z przygotowaną masę.
Wyłożyć blachę papierem i przełożyć do niej ciasto, wyrównać i ułożyć na nim pokrojony i umyty rabarbar (można dodatkowo posypać go cukrem, aby był słodszy).
Wyrobioną kruszonkę (wszystkie składniki rozgnieść rękoma) posypać na wierzch ciasta.
Piec w temperaturze 175 stopni przez około 50 minut.
Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem.